donderdag 31 januari 2019

Endeavor: Age of Sail

Deze kwam op tafel in Meeples.
Op het eerste zicht een area-control spel maar eigenlijk speelt de area-control pas echt een rol in de puntentelling op het laatste en zelfs dan zijn daar niet de grootste punten te rapen is mijn aanvoelen.
Een ronde bestaat uit een gebouw bouwen, schijven in je voorraad leggen, payments doen (schijven terug in je voorraad nemen van de actie-gebouwen), actiefase en discard.
Als acties kan je een stad bezetten, een schip-actie doen, een payment doen, aanvallen of een kaart trekken. Die acties bekom je door ofwel je gebouwen ofwel door een actie-token op te rapen en uit te spelen.
Hoeveel acties je kan doen, kaarten je kan bezitten, schijven die je in je haven hebt en welke gebouwkaart je kan 'kopen' hangt af van een score-track waar je omhoog gaat door oa je gebouwen, je kaarten en je bezetting van een schip of stad waarbij je een token opraapt.
Je begint te spelen in Europa en speelt via je shipping-actie andere continenten vrij waar je dan ook kan gaan kaarten kopen en steden bezetten.
Tijdens het spelen mag je zoveel kaarten hebben als je wil, maar op het einde van de ronde moet je de te veel aan kaarten discarden. Maar wanneer je die discard, verlies je ook weer de punten/voordelen die je door die kaart kreeg op dat track.
En net die tracks zullen ook meetellen in de uiteindelijke puntentelling (en leveren samen met de kaarten de manier om de hoogste punten te scoren).
We speelden met 4 spelers en hadden wel een leuke tijd maar bleven toch een beetje op onze honger zitten.
We hadden alle 4 hetzelfde gevoel: er waren nog een paar ronden extra nodig geweest om alles uit het spel te halen. Het spel was ook al na een kleine 1,5u gedaan dus het mocht gerust wat langer zijn. We zijn nu vooral bezig geweest met ons track uit te bouwen en van de area-control kwam weinig in huis.
Omdat je je niet kan verdedigen tegen een aanval heeft de laatste speler sowieso een voordeel dus was het vooral afwachten wie door zijn voorraad schijven heen zat om dan te kunnen aanvallen.
De laatste ronde was dus vooral een non-ronde om telkens een actie te doen (die nog weinig opleverde) en nog niet te passen terwijl je zat te wachten op de aanvalsfase.

Edit: We maakten blijkbaar een fout bij de beginopstelling. Dus de volgende Meeples-spellenavond gaan we hem opnieuw spelen. Waarschijnlijk verandert dat wel de gameplay en beleving!

woensdag 30 januari 2019

Altiplano en De Reiziger

Altiplano met uitbreiding De Reiziger
Het basisspel kenden we al. De uitbreiding was nieuw.
Die voegt een paar nieuwe elementen toe. Maar als je het basisspel kent, zijn de nieuwigheden niet zo moeilijk.
De evenementen per ronde komen er bij en leveren voor alle spelers een voordeel op.
En bij de reiziger zelf kan je onderhandelen voor opalen en met die opalen van zijn handelspost (of die van een medespeler) goederen kopen.
Je kan ook extra voordeelkaarten kopen. En die leveren gigantisch veel op.
Ik vind het op zich een leuke dynamiek brengen in het spel.
Je kan eenvoudiger aan bepaalde goederen geraken waar je anders verschillende beurten voor nodig hebt. En wie van het begin speelt op de reiziger en zijn voordelen, heeft een serieuze voorsprong en die is dan nog moeilijk bij te benen.
Het maakt het spel in mijn ogen wel een stuk gemakkelijker.

zondag 27 januari 2019

Crown of Emara

Crown of Emara
Gezien op Spiel, getwijfeld, niet gekocht en daarna spijt dus uiteindelijk toch in onze kast terecht gekomen.
Een workerplacement waarbij je op 2 borden tegelijk speelt.
Het ene bord levert je vooral resources, het andere levert resources en laat je toe om te ruilen (resources tegen een andere resource, tegen voordelen en tegen punten). Je hebt beide dus nodig!
Je speelt over 6 rondes. Bij het begin van elke ronde wordt een event getrokken. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn en geldt voor alle spelers. Je trekt 3 kaarten van je eigen stapeltje en elk om beurt speel je 1 kaart uit. Daarbij krijg je de kaartactie, een actie op 1 van de borden en moet je een worker verplaatsen met 1, 2 of 3 stappen (Niet minder! Je moet dus echt wel even rekenen welke acties je op welk wiel wil uitvoeren.) Je kan nog een extra actie doen oa je karakter upgraden tot baron, graaf, prins,... of een advisor-kaart nemen (die je voordelen oplevert) of een craftsman inhuren (die je een extra grondstof oplevert).
De punten die je, afhankelijk van je actie, kan verdienen zijn citizens- of buildingpoints. De bedoeling is dat je op beide tracks goed scoort want het is het laagste puntenaantal die je eindscore is.
Niet zo eenvoudig als het lijkt want buildingpoints zijn schaars!
Leuk spel. Wel wat nadenken en tellen nodig!

woensdag 23 januari 2019

Rise of Tribes

Rise of tribes
Een licht area-control spel dat vlot speelt.
Je verzamelt recourses en bouwt dorpen. Die dorpen leveren punten op bij de start van de volgende ronde. Dus in jouw beurt is het ook belangrijk om de ander te proberen aanvallen.
Het leuke is dat je met de dobbelstenen bepaald welke actie je doet en hoe sterk je actie is. Maar je tegenstander(s) kan (kunnen) er ook van profiteren of je kan hen een hak zetten door hen in hun beurt op te zadelen met veel maantjes of lege vlakken (mindere acties).
Daarnaast kan je nog events triggeren door dubbel (2x zelfde symbool) te gooien. En je kan goal-cards nemen en vervolledigen.
En als extra pluspunt is de deluxe-versie echt wel mooi.

dinsdag 22 januari 2019

zondag 20 januari 2019

The Grimm Forest

Op Spel Antwerpen een demo gespeeld en deze werd erg gesmaakt door de kinderen. Onlangs dit spel aangeschaft en vandaag kwam hij voor de 1e keer op tafel.
Leuk en frustrerend tegelijk.
Je moet strategisch spelen om je eigen huisjes te bouwen maar je wil niet dat de andere spelers telkens alle resources krijgen dus je moet af en toe hen blokkeren door op dezelfde locatie te gaan staan.
Maar de fable-cards kunnen ook monsters op een locatie zetten waardoor je helemaal niets krijgt.
Opletten dus!