zondag 10 februari 2019

Coimbra

Niet de stad in Portugal.
Wel 1 van de hits van Spiel Essen vorige herfst.
We speelden deze voor 1e keer gespeeld. Met 2 spelers.
Heel makkelijk aan te leren. Leuk mechanisme waarbij de getallen op de dobbelstenen belangrijk zijn in je actiefase, de kleur van de dobbelstenen is belangrijk voor welke resources je krijgt.
Er zijn 4 ronden.
In een ronde kies je elk om beurt een dobbelsteen tot je er 3 hebt. Je dobbelstenen plaats je op 4 mogelijke actievelden.
Op het kasteel, waar je gewoon voordelen krijgt. Of op 1 van de stadsdelen, waar je een kaart kan kopen. Die kaart betaal je met munten of schildjes. En die levert je influence op 1 van de tracks en die kan bijkomend nog een onmiddellijk voordeel opleveren, een voordeel tijdens de resources-fase leveren of een voordeel tijdens het scoren bij het einde van het spel.
Op het kasteel wil je liefst een klein cijfer leggen want dan kom je eerder aan de beurt.
Bij de stadsdelen komen de hoogste cijfers het eerst aan de beurt. Maar je betaalt dan wel veel munten of schildjes. Het is dus afwegen welke kaart je wil, welke kaarten al weg zijn tegen dat je aan de beurt bent en hoeveel je voor een kaart wil betalen.
Verder heb je ook nog je meeple op het midden van het speelbord. Daarbij bezoek je vanuit Coimbra kloosters, die je ook nog voordelen opleveren wanneer je je schijfje achterlaat. Je meeple verplaatsen kan je met de voordelen van de kaarten of met de resources-fase.
De kleur van je dobbelsteen is ook van belang. Want daarmee bepaal je welke resources-tracks je scoort. Je kan schildjes, munten, verplaatsingen met je meeple of overwinningspunten krijgen.
Als laatste kan je nog je inkopen op een reis. Daarbij betaal je opnieuw munten of schildjes en kan je (veel) punten scoren op het einde van het spel.
Na 4 rondes zit het spel er op. Dan wordt het een puntensalade en moet je beginnen tellen. Je tracks scoren nog heel wat punten afhankelijk op welke plaats je geƫindigd bent. Je reizen scoren ook heel wat punten. Op sommige kaarten heb je ook oorkondes. En per setje van verschillende kleuren oorkondes, krijg je ook nog punten. Je kaarten met eindscore-voordelen worden ook gescoord. En wat je nog over hebt van munten en schildjes, levert ook nog iets op.
Ik denk dat hij wel beter is met 3 of 4.
Nu hadden we wel veel keuze van welke kaart we wilden kopen, waardoor je minder snel naar de hoge cijfers van dobbelstenen grijpt en je minder moet betalen. Zelf geen wauw-gevoel maar wel ok. Ik vermoed dat hij in de vriendengroep wel vaker op tafel zal komen. Duurt niet lang voor een eurogame en speelt wel vlot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten