vrijdag 15 maart 2019

Champions of Midgard, Valhalla, The dark mountains

Champions of Midgard met expansions Valhalla en The dark mountains
Een workerplacement in vikingthema. En daarbij ga je natuurlijk ook vechten. Met dobbelstenen.
Het basisspel is van regels vrij eenvoudig. Je kan resources verzamelen. Dat kan hout, vlees of 'warriors' (dobbelstenen) zijn. En die heb je nodig om te gaan jagen of om op quest te gaan en te vechten tegen de trollen, de dragurs of de monster.
Je rolt de dobbelstenen en kijkt hoeveel schildjes je hebt (verdediging) en hoeveel hits. Is het wezen nog niet verslaan, dan vecht je verder.
Tijdens de veldslag verlies je ofwel warriors ofwel krijg je een blame.
Wanneer je echter een troll verslaat, kan je ook blame kwijtspelen. Naast de punten die je krijgt.
Ook de dragurs hebben een beloning in punten en een extra: centen. Die kan je oa gebruiken om een boot te huren of kopen, extra dobbelstenen te kopen,...
En bij de monsters krijg je veel punten en een beloning. Dat kan oa een hoorn zijn, die zorgt voor een mogelijke re-roll als je slecht gedobbeld hebt maar levert op het einde ook punten op.
Je hebt ook een geheime doelkaart die je op het einde van het spel, na 8 rondes, nog punten kan opleveren (en je kan door een actie extra doelkaarten krijgen). En je krijgt nog punten bij voor elke set van 3 verschillende kleuren. Elke 'blame' levert nog minpunten op.
De uitbreidingen voegen wat extra toe.
Bij the dark mountains neem je het op tegen reuzen. Die leveren je naast punten ook nog een extra warrior op. Een groene dobbelsteen die goed is bij het jagen maar even goed kan gebruikt worden om de gewone battle op te zoeken.
In de uitbreiding Valhalla krijg je tokens voor elke warrior die je verliest in een gevecht. Die tokens kan je inruilen voor kaarten. Die leveren ofwel punten op ofwel resources. En die resources, dat kunnen ook 2 nieuwe soorten warriors zijn. Een roze die heel goed is bij de aanval maar die ook als eerste doodgaat in een gevecht. Of een gele die zowel aanval als verdediging biedt in 1 worp.
Wij hebben het spel zelf nog niet in bezit maar hebben zowel de basis als de uitbreidingen gepreorderd. En na het spel effectief gespeeld te hebben zijn we heel blij met deze beslissing. Dit is een spel dat vaak op tafel zal komen. Zowel met de kinderen als met ons 2 of met vrienden. Het speelt vlot, is niet moeilijk aan te leren, heeft een thema dat echt wel aanspreekt en waarbij je je volledig kan inleven in de plunderende vikings. De uitbreidingen voegen echt wel een extra level toe, zowel naar spelbeleving als naar herspeelbaarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten