zaterdag 11 juni 2022

Bitoku

Bitoku
Een diceplacement, deckbuilder/handmanagement en set collection.
Het bord spreekt heel erg aan met de mooie kleurcombinaties en artwork. En deze stond dus al een eindje op mijn wishlist om te spelen.
Er zijn 4 rondes waarin je elke ronde de 4 seizoenen speelt.
In de lente krijg je resources en trek je kaarten tot je er 4 hebt en discard je er eentje.
In de zomer ga je je acties uitvoeren.
De herfst is om de spelersvolgorde te bepalen.
En in de winter volgt er een clean-up van het bord en kan je een gespeelde kaart weghalen uit het spel om de punten te krijgen onderaan de kaart.
Tijdens de actiefase in de zomer speel je ofwel een handkaart uit op je spelersbord waarbij je de bijhorende dobbelsteen vrijspeelt en doe je de actie.
Of je legt een vrijgespeelde dobbelsteen op het spelbord en doet de actie, hierbij geldt hoe hoger je dobbelsteenwaarde, hoe beter de actie.
Of je speelt een al gespeelde dobbelsteen over de rivier heen en kan een extra (betere) kaart krijgen, een wandelkaart krijgen of 2 afgebeelde acties kiezen. Maar je dobbelsteen wordt wel minder sterk (waarde verlaagt met 1 voor de volgende ronde).
Mogelijke acties zijn:
- resources krijgen
- bouwen waarbij je ook onmiddellijk het track beïnvloedt van waar je bouwt
- een kristaltegel nemen (resources in de lente-fase) waardoor je oogjes vrijspeelt
- een vlieg nemen (bovenste of onderste, wanneer je beiden hebt, maak je een setje)
- stapjes zetten op het tempelspoor of op je wandelkaarten
Extra acties van de rivier oversteken zijn troltegels leggen of een vrijgespeeld oogje leggen naast een troltegel, een track bij de gebouwen beïnvloeden of goalcards trekken.
Op het einde van de laatste ronde scoor je nog punten voor de gebouwentracks, voor set-collection van je wandelkaarten, voor je goalcards, voor je vrijgespeelde oogjes en gebouwen op je playerboard en voor je troltegels.

Conclusie:
Het is heel veel uitleg voor je begint te spelen. Ook omdat de symbolen van de acties uniek zijn, vraagt het wel wat inspanning om dit te leren.
Maar eenmaal je speelt, klikt het heel snel en speelt het vlot.
Het artwork is erg mooi en kleurrijk, net als het bord. Dit maakt het echter ook net wat moeilijker om de kleine verschillen van kleuren te zien. Blauw en groen van gebouwen lijken heel erg op elkaar (zeker op de troltegels om te scoren), net zoals roze en paars bij de kristallen. De symbolen maken dit wat eenvoudiger, of dat is toch de bedoeling. Maar omdat die ook zo klein zijn op sommige tegels, is het echt goed kijken. Beetje jammer, want voor eindscore kan dit toch een groot verschil maken.
Deze speel ik een volgende keer met veel plezier nog eens mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten