zondag 31 juli 2022

Hippocrates

Hippocrates
De mechanismes zijn moeilijk te omschrijven. Je hebt keuzes te maken, turn-order is een belangrijke daarin. En je hebt ook een puzzelaspect (letterlijk te nemen) die wat tileplacement is.
Verzamel patiënten, betaal je dokters, huur nieuwe dokters en koop medicijnen aan en genees je patiënten door te puzzelen. Doe dit 4 rondes en kijk dan wie de meeste punten verzamelt heeft tijdens het spel.
Een ronde speelt voor iedereen in fases.
In de 1e fase ga je patiënten verzamelen. De dobbelstenen worden gerold en gelegd en uit deze patiënten kan je kiezen. In volgorde van de pionnen. Dit doe je 3x. En de volgorde van de pionnen verandert iedere beurt door de plaats waar je naartoe gaat. Je gaat dus soms een mindere plaats kiezen om de volgende keer als 1e de keuze te hebben van patiënten. Want de patiënt is belangrijk, maar ook wat je er bij krijgt of moet afgeven en dat is afhankelijk van de plaats/rij die je kiest. Met bepaalde tokens kan je ook nog de plaats van de dobbelstenen veranderen maar dit mag je enkel doen als dit voor jou een meerwaarde heeft en  je daardoor de gewenste patiënt kan nemen. Je kan die dus niet inzetten om puur om een ander te blokkeren.
Als iedereen de kans gehad heeft om 3 patiënten te kiezen, krijg je ook nog hun inkomsten (ze betalen voor de diensten)
In de 2e fase ga je de dokters die je liggen hebt voor je moeten betalen. Kostprijs is afhankelijk van het reputation-track.
Fase 3 is het kiezen van dokters/medicijnen. In volgorde van reputation-track kan je een dokter, een medicijnenkist of een combi kopen. 
Fase 4 is het puzzel-element. Je gaat je dokter matchen met je patiënten maar dat kan enkel als ze volledig genezen kunnen worden met medicijnen uit je voorraad. En je dokters mogen enkel medicijnen voorschrijven als een andere dokter die niet kan voorschrijven, dus ook weer iets extra om in de gaten te houden bij het puzzelen.
Fase 5 is het scoren en de clean-up. Je gaat je patiënten omdraaien maar die blijven wel gelinkt aan de dokter. Dat wil zeggen dat een dokter maar x-aantal patiënten kan genezen. Wanneer alle links (puzzelstukjes) vol zijn bij een dokter, gaat deze op pensioen en wordt hij omgedraaid. Hij scoort ook nog punten. Pas wanneer een dokter omgedraaid is, wordt de link met andere dokters en patiënten verbroken. Echter, als de patiënt door 2 dokters geholpen werd en er maar 1 van de 2 dokters op pensioen gaat, blijft de patiënt facedown liggen voor de volgende ronde.
Conclusie:
Met 3 spelers doet er een 'bot' mee die patiënten/dokters/medicijnen gaat discarden. Ik snap waarom dit is (zo is er toch minder keuze uit patiënten en dokters/medicijnen) maar ik weet niet of deze per sé nodig is. Het vraagt vooral wat upkeep/tijd en is heel random (een andere speler zou die keuze bv niet maken, de bot neemt gewoon het hoogste cijfer). Geen fan van dit systeem.
Genoeg geld verzamelen zodat je combinaties kunt kopen van dokters en medicijnen bleek de winnende factor te zijn in ons spel. En geld heb je eigenlijk altijd te kort. Wie dus een mooie combi kan maken om extra geld binnen te krijgen, zeker in het begin van het spel, heeft een groot voordeel. En dat bepaald echt wel wie wint.
De dobbelsteenkleuren zijn een pain in the ass. De groene, donkerblauwe en lichtblauwe (turkoois) dobbelsteen lijken heel erg op elkaar. Dus sowieso al moeilijk om van elkaar te onderscheiden. Maar dan zijn de kleurschakeringen van de dobbelstenen ook nog niet dezelfde als de patiëntentegels waar ze mee gematcht worden. Het donkerblauw van de dobbelsteen is niet hetzelfde donkerblauw als op de tegel. Idem ivm lichtblauw en groen. Heel slechte kleurkeuze. En het maakt het spelen toch net wat minder gestroomlijnd.
Het bord bij de deluxe-versie is megagroot. Op zich mooi. Maar praktisch is het niet. De helft van de tijd moet je rechtstaan om ergens aan te kunnen. Het is gedaan om nieuwe uitbreidingen die nog gaan komen direct te kunnen integreren. Maar ik denk niet dat ik hier ooit uitbreidingen ga voor kopen, als deze al in de collectie blijft. Overbodig dus om dit zo groot te maken.
Geen topper maar ça va en middenmoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten