donderdag 20 oktober 2022

Lacrimosa

Lacrimosa
Engine- en deckbuilder met multi-use cards en als thema het requiem van Mozart.
Er zijn 5 rondes en in iedere ronde ga je 4 beurten hebben. Je speelt het hele spel met 9 actiekaarten die rouleren, al ga je acties kunnen upgraden en dus betere kaarten in je deck krijgen.
Je hebt 4 handkaarten. Een beurt is een kaart spelen uit je hand voor de actie (bovenaan) en een kaart spelen voor het inkomen (onderaan). En daarna vul je je hand opnieuw aan tot 4 kaarten.
Er zijn 5 mogelijke basisacties en 3 mogelijke resource-inkomsten (wit, rood, zwart op een track of in schijven) maar hoe verder in het spel, hoe beter de kaarten worden en dan kan je soms een combinatie van acties/inkomsten hebben.
Na elke beurt trek je 
Basisacties:
- Een actiekaart kopen, dan betaal je munten en resources en schuif je de gekochte kaart op de plaats van de kaart die je onderaan je spelbord gespeeld had. De kaart die onderaan je bord zat, gaat uit het spel. Goed opletten dus welke kaart je weggooit!
- Een opus-kaart kopen. Die kost je munten en zwarte resources en geeft je onmiddellijk punten.
- Performen. Je betaalt met zwarte resources en kan een stuk opvoeren (daarvoor krijg je munten) of verkopen (dan gaat de kaart uit het spel maar krijg je wel punten en vooruit op je portemonnee-track)
- Reizen: je betaalt munten voor de wegen die je neemt en je betaalt de gekozen voordeeltegel met rode resources.
- Een componist inhuren om te schrijven aan het muziekstuk: je kiest een muzieknoot en legt die op hetzelfde instrument als waar je die weggenomen hebt. Je betaalt de kostprijs die bestaat uit witte resources en munten en krijgt een voordeeltegel op je eigen spelbord. Welke tegel je kiest, bepaalt ook welke van de 2 componisten je steunt. En je legt je schijfje met die kant op het bord. Dat zal voor de eindscore een belangrijke factor zijn.
Na 5 rondes ga je nog een hoop eindpunten krijgen. Je scoort nog met bepaalde tegels van het reizen (set-collection), de punten van het muziekstuk (soort area-control maar dan op basis van welke soort componist je aangetrokken hebt en of die het meeste in dat stuk voorkomt of niet zal je meer of minder opleveren), punten voor geld en resources.

Conclusie:
Prachtige componenten. Mooie houten tokens voor de resources. Double layered spelborden die dan ook nog eens thematisch mooi dichtklappen zoals een muziekboek.
Symboliek is erg duidelijk.
Gameplay. Dat is een tricky one. Tot aan de laatste ronde ging ik zeggen dat ik deze erg leuk vond. De multi-use cards zijn zalig om keuzes te maken. En iedere keuze is een belangrijke.
En toen kwam de laatste ronde. En merkte ik dat luck of the draw (in welke volgorde je kaarten op hand krijgt) een héél belangrijke rol kan spelen en echt het verschil kan maken tussen winst of verlies. En dat is jammer in een spel waar je alles aan het opbouwen bent, toch wel een beetje een strategie probeert te vinden en je je focust op bepaalde zaken en andere links laat liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten