zaterdag 19 november 2022

Deal with the Devil

Deal with the Devil
In Deal with the Devil ga je met hidden roles proberen je rijk uit te breiden en te raden wie de duivel en wie de cultist is.
Je krijgt allemaal een kistje en daarin zitten je rol en het aantal resources die bij die rol horen.
Er zijn 5 rondes waarin je resources gaat verzamelen, kaarten gaat bouwen en activeren en omhoog/omlaag gaat gaan op een track. Na 5 rondes volgt een eindscoring.
Het leuke is dat je je resources enerzijds krijgt in de inkomstenfase.
Maar dat je daarna kan gaan ruilen/betalen zonder dat je weet wat je van wie krijgt. Je gaat bedekt een aantal resources of munten in je kistje stoppen. De duivel zal veel resources kunnen geven en vraagt er zieltjes voor in de plaats. Andere spelers gaan geld vragen voor de resources die ze er in stoppen. De kistjes worden geshuffled en via de app aan de spelers toegewezen. Die kunnen op het aanbod ingaan en betalen dat het gevraagde. Daarna worden de kistjes opnieuw verzameld en geshuffled en worden ze nog eens rondgedeeld. Als er nog resources in zitten, kan je opnieuw ingaan op het aanbod. De kistjes worden opnieuw verzameld en geshuffled en de app wijst het juiste kistje toe aan de speler aan wie het toebehoord.
Daarna is er een planningsfase waarin je kaarten kan activeren, kaarten kan bouwen en events kan triggeren.
Daarna wordt er nog gekeken of je al dan niet schulden hebt en interesten moet betalen.
En als laatste ga je kijken wie er het hoogste en het laagste staat op het spoor. De hoogste krijgt engelenvleugeltjes, de laagste duivelsvleugels.
Na ronde 2 en 3 volgt er een witch-hunt waarbij iedereen kan stemmen op wie er verdacht is. Als 2 personen hetzelfde stemmen, krijgt die speler op wie ze stemden een menigte woedende mensen voor de deur en zakt die op het track.
Na ronde 3 en 5 volgt er een stemmingsronde op wie de duivel kan zijn en wie de cultist kan zijn. Iedereen stopt zijn stem in een kistje. De duivel kan niet stemmen en moet zieltjes in zijn kistje stoppen. Afhankelijk van hoeveel zieltjes hij er in stopt, krijgt hij resources/punten, maar gaat hij ook de inquisitie triggeren.
De inquisitie ga je moeten afkopen met zieltjes, 3 paar engelenvleugels (indulgence-token) of met resources. Lukt dit niet, dan krijg je minpunten.
Daarna volgt er een eindscoring. Je krijgt pluspunten voor engelenvleugels, indulgence-tokens, je gebouwen, je set-collection tokens van gebouwen (enkel voor de mensen en de cultist, de duivel scoort deze niet). En je krijgt minpunten voor duivelsvleugels en voor schulden.
Diegene die het meeste punten heeft, wint.

Conclusie: heel leuk concept met de hidden roles en het ruilen van de kistjes. Normaal ben ik geen fan van apps in een bordspel, maar deze biedt echt wel een meerwaarde zonder te overheersen. Het gaat uiteindelijk enkel om het ruilen van de kistjes en het algoritme daarin zorgt er voor dat iedereen gelijkmatig elk kistje ziet. 
Voor een avondje plezier zeker de moeite.
Herspeelbaarheid schat ik eerder laag in. Je doet in die 5 rondes eigenlijk weinig om iets op te bouwen. Het ruilgedeelte staat op de voorgrond en daar draait de gimmick van het spel eigenlijk om. Al heeft elke rol wel een andere manier van spelen.
Nadeel van dit spel is dat je echt met 4 spelers moet zijn, een ander spelersaantal is gewoon niet mogelijk.
Heel blij dat ik deze eens kon spelen en we een aangename avond hadden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten