vrijdag 21 februari 2025

Nova Era

Nova Era
Eentje waar ik tot voor kort nog niet van gehoord had. Maar een civilization-tableaubuilder met dice-drafting en area-majority kan niet slecht zijn, toch?
Er worden 3 tijdperken gespeeld en elk tijdperk bestaat uit 3 rondes plus een scoring.
Een ronde bestaat uit kiezen van een schijf van 3 dobbelstenen, eventuele zwarte catastrofe toepassen (minder dobbelstenen die ronde) en daarna kaarten kopen of resources krijgen, dan volgt al dan niet een andere catastrofe en als laatste ga je produceren.
Bij het kiezen van de dobbelstenen ga je in spelersvolgorde een schijf kiezen waarbij kleur belangrijk zal zijn, want dat geeft je een voordeel bij het kopen van die kleur kaarten. Je wil ook hoge getallen want dat levert meer op. Maar te hoog is ook niet goed, want is de som meer dan 10, dan ga je vooruit op een track en eenmaal boven een bepaalde plaats op dat track, moet je al je dobbelstenen -1 zetten, ga je nog verder vooruit op dat track, moet je zelfs kaarten verwijderen.
De schijf die niet door 1 van de spelers gekozen wordt, zal bepalen hoeveel en welke tracks van de catastrofes zullen omhoog gaan.
Daarna ga je tegen de klok in acties gaan uitvoeren. Eigenlijk kan je maar kiezen tussen 4 acties:
- Een kaart kopen: je betaalt met de dobbelsteen in die kleur (en eventuele extra resources om aan het cijfer te komen) of je betaalt een dobbelsteen in een andere kleur en betaalt volledig met resources in de nodige kleur. Bij de kaarten kan je enkel de onderste van de kolom kopen. Met als uitzondering de zwarte kaarten die apart liggen en die je zo kan kopen. En je speelt die kaart dan in je tableau. Sommige kaarten hebben onmiddellijk effect, anderen een productie-effect of een 1ix per ronde effect en nog andere kaarten zullen bepaalde kaarten vernietigen.
- Een kaart reserveren: je betaalt een dobbelsteen om een kaart te nemen in je hand. Ook hier kan je enkel de onderste vrije kaart kopen.
- Resources nemen: je neemt het aantal resources in die kleur. Zwart heeft geen resources maar laat je het track van de dobbelstenensom naar beneden schuiven.
- Kaart draaien: je geeft een dobbelsteen af om een kaart die omgedraaid is, terug face-up te leggen
Als er een catastrofe plaats vindt, moet je een kaart in die kleur omdraaien zodat ze face-down ligt. Kan je dit niet, dan moet je een kaart van een andere kleur naar je 'past' leggen.
Als laatste ga je produceren (tandwielen op je kaarten) en wordt alles klaargelegd voor de volgende ronde.
Catastrofes en productie gaan trouwens weer met de klok mee (voor het geval dit invloed heeft op resources ea).
Heb je 3 rondes gespeeld, dan volgt een scoring: 1 punt voor elke kleur waar je een face-up kaart hebt liggen, een extra punt voor wie de absolute meerderheid heeft in die kleur. Zwarte kaarten gaan daarna naar je 'past'. Bij de clean-up gaan alle kaarten van dat tijdperk weg en komen er nieuwe te liggen. Sommige gespeelde kaarten in je tableau geven je ook nog handkaarten voor het volgende tijdperk.
Na het 3e tijdperk scoor je als endgame enkel nog het aantal resources gedeeld door 10. 

Conclusie: Het artwork is wel mooi. Alleen jammer dat de tekeningen groot zijn en de tekst en symbolen op de kaarten dan net weer in te een klein lettertype zijn. Dat zorgt er voor dat je regelmatig een kaart even op hand moet nemen om te lezen omdat het gewoon te klein is om te kunnen zien van op je plaats. En aangezien kaarten kopen toch 1 van de hoofdacties is, is dit toch wel iets wat de flow van het spel niet ten goede komt.
Gameplay: Eerst en vooral is het constant wisselen van speelrichting gewoon irritant. Je constant afvragen in welke richting je nu weer moet kiezen/spelen. Dit vraagt veel oplettendheid wie nu juist weer aan de beurt is en remt de vlotheid in spelen.
In het begin denk je leuk, ik kan wat opbouwen. Maar vanaf het 2e tijdperk merk je dat wat je opbouwt gewoon terug afgebroken wordt. En dit is vrij random. Thematisch zal dit wel kloppen en ik vind het an sich niet erg als dit in een spel zit. Maar dat gecombineerd met welke kaarten er vrij komen om te kopen en het dobbelen, waren voor mij net wat te veel geluksfactoren.
De spelduur was ook veel te lang voor wat het spel inhoudt. Waarschijnlijk vermindert deze wel na enkele keren spelen. En zal het ook minder random aanvoelen als je de kaarten wat beter kent. Maar voor mij is dit niet eentje waar ik moeite wil insteken om deze vaker te spelen. 

woensdag 19 februari 2025

Macramé-sleutelhanger

M vertelde al een aantal weken dat hij macramé maakte op school. Gisteren toonde hij vol trots het resultaat. Een sneeuwman/veer sleutelhanger in macramé. Echt mooi gedaan. Terecht fier op zijn werk! 

Galileo Galilei

Galileo Galilei
Van dezelfde ontwerper als Tea Garden maar iets pittiger, dus ik was wel benieuwd. Maandag kon ik deze spelen.
Geen vooraf gedefinieerd aantal rondes, endgame wordt getriggerd wanneer de laatste planetenkaart op het bord komt te liggen.
In elke beurt ga je je periscoop 1-3 plaatsen omhoog bewegen. Waar je stopt kan je de acties van de binnenste ring en van de buitenste ring doen. Je kiest zelf in welke volgorde je deze acties doet, maar je moet 1 actie volledig afwerken en dan pas de volgende doen. Daarna schuif je het tegeltje van de binnenste ring helemaal naar beneden en duw je zo de andere actietegels omhoog.
Mogelijke acties zijn:
- Een dobbelsteen nemen: je neemt de gewenste kleur en legt die op cijfer 1 op je spelersbordje. Je mag nooit meer dan 4 dobbelstenen hebben en nooit meer dan 3 in eenzelfde kleur.
- Een dobbelsteen upgraden: je gaat van 1 dobbelsteen naar keuze het cijfer naar omhoog doen of alle dobbelstenen van die kleur x-aantal naar omhoog doen. X hangt af van het aantal pijltjes dat aangegeven staat bij die dobbelsteen-actie.
- Komeet uitspelen: je legt de eerstvolgende komeet van je spelersbordje boven de kaartenrij op het spelbord
- Universiteitstrack 1 omhoog zetten: er zijn 4 tracks die voordelen geven wanneer je er op omhoog gaat. Elke track gaat ook voor endgame-scoring belangrijk zijn, want dit bepaalt hoeveel punten je gaat scoren voor welke zaken die je vrijspeelde (bv aantal kometen, aantal boeken,...)
- Resource krijgen (gradenboog). Dit doet an sich niets maar kan je in je beurt als gratis actie gebruiken voor verschillende voordelen/acties.
- Verkennen van de planeten: je kan kiezen om 1 kaart of 2 sterren te verkennen. Sterren hebben 1 kleur dobbelsteen nodig, geven je het aantal punten en eventuele inquisitie-leden of verplaatsingen. Je neemt een ster weg van je spelersbordje, legt die op de gekozen ster en kan een eventuele nieuw vrijgespeelde actie of voordeel krijgen. Kaarten hebben 2 kleuren nodig (bv groen heeft geel en blauwe nodig) en neem je daarna bij je boven je boekenspoor. Je kan je kometen gebruiken om je dobbelstenen te boosten. De komeet start bovenaan op cijfer 1, wanneer je die gebruikt, komt die onder de kaarten te liggen op cijfer 2. Gebruik je het cijfer 2, dan gaat die naar onderaan het spelbord en kan gebruikt worden tijdens de clean-up.
- Boeken: Je schuift 1 of meerdere boeken x-aantal plaatsen op (verdelen mag) of je schuift 1 boek helemaal tot op het einde. Elk symbool dat je voorbij komt triggert onmiddellijk en levert extra voordelen/acties of inquisiteurs op.
- Inquisiteurs verplaatsen: je inquisitieleden komen altijd binnen op het meest linkse vakje en liggen plat. Kies je deze actie, dan zet je 1 van je inquisiteurs rechtop en verplaatst die 1 (of meerdere) plaatsen naar rechts.
- Upgraden tegel: je kan een tegel upgraden zodat je een betere actie hebt bij het kiezen van de acties (bv dobbelstenen 2x omhoog ipv 1x,...)
Je hebt ook nog een aantal vrije acties die je kan doen door gradenbogen af te geven: een dobbelsteen wisselen van kleur, een dobbelsteen nemen, een komeet plaatsen, vooruit gaan op het boekenspoor, inquisiteurs laten verplaatsen.
Bij de clean-up kan je gebruikte nr 2 kometen plaatsen op een voordeel en krijg je dit onmiddellijk.
Daarna volgt de inquisitie. Deze vindt enkel plaats als je van de inquisiteurs rechtop staat. Je telt voor elke inquisiteur (of hij nu neerligt of rechtop staat) hoeveel plus- of minpunten die oplevert, telt alles bij elkaar en schuift op het inquisitie-track voor-of achteruit.
Als laatste kijk je of je een doel behaalt hebt en krijgt indien ja, daarvoor punten. En dan is het aan de volgende speler.
Als de planetenkaarten op zijn, dan wordt de ronde uitgespeeld en volgt nog 1 laatste ronde.
De meeste punten scoor je tijdens het spel. Aan het einde volgen enkel nog punten (plus of min) voor het inquisitietrack en voor de inquisitieleden die nog op je spelersbordje staan. En ook de universiteitstracks worden nog gescoord. En dan ken je de winnaar.

Conclusie:
Wanneer je de doos in beigetinten ziet, ben je er niet direct toe aangetrokken. Wanneer je echter de planetenkaarten ziet, moet je je mening herzien. Dit is mooi! Alleen jammer dat de spelerskleuren erg op elkaar lijken en zeker de kometen wel erg flets ogen.
Je spelersbordje heeft voldoende kleur zonder overdaad. En de symbolen zie je dan ook direct staan. Deze zijn intuïtief en snel duidelijk, dus geen regelboekje nodig tussendoor. Ook het verloop van een beurt staat mooi aangegeven op je spelersbordje.
Gameplay is goed. Action-selection op een thematisch mooi verweven manier, het fysieke richten van de periscoop op de gewenste actie is leuk. Van mechanismes niets vernieuwend maar wat het doet, doet het goed. De inquisitie is wel iets om rekening mee te houden, want dit kan vrij veel minpunten opleveren als je er ondoordacht mee omgaat. Maar éénmaal je weet hoe je dit zoveel mogelijk kan omzeilen of in je voordeel gebruiken, is dit wel een leuk extra puzzeltje wanneer je je acties gaat kiezen. Een beurt speelt vlot, al kan er wel wat downtime zijn als je meerdere acties of voordelen gaat triggeren in een beurt.
Herspeelbaarheid is groot omwille van de verschillende doelen, de verschillende universiteitstracks die kunnen scoren, de verschillende planetenkaarten,...
Blij dat ik deze kon spelen. Ik sluit met veel plezier nog eens aan. Maar voor mij geen must-buy.

vrijdag 14 februari 2025

Roosjes voor valentijn

Ja, melig, maar wij doen lekker mee met valentijn.
Een lief kaartje, een lief gebaar, een boeketje rode rozen. En dankzij de allerliefste man ook nog een klein cadeautje: een concertje.
Love you B!

dinsdag 11 februari 2025

Sneeuw

Vanmorgen een verrassing. Sneeuw. En niet een paar vlokjes, maar een goeie 5 cm. Leuk. Maar ook pure chaos.
Trein, tram en bus hadden problemen. Tieners die te voet naar school moesten want ja, als de tram niet rijdt en het te gevaarlijk is om te fietsen, dan biedt de benenwagen uitkomst. De bus van M reed gelukkig wel, al was het met meer dan een uur vertraging.
Gelukkig is het niet allemaal miserie, het is gewoon ook genieten. Een sneeuwgevecht, wandelen in de witte wereld,...
Deze ochtend nam ik al wat foto's, onderweg door een sneeuwlandschap volgden nog wat foto's en ja, even een toertje in het citadelpark leverde ook nog wat mooie sneeuwbeelden op.
Leve de sneeuw! Maar dan liefst volgende keer in een weekend!

Pixies

Pixies
Fillertje dat ik al vaak zag spelen op beurzen maar nog niet eerder zelf kon spelen.
Er worden 3 rondes gespeeld.
In elke ronde ga je draften. Er worden even veel kaarten gelegd als het aantal spelers. Je kiest een kaart en legt die in een 3x3 grid waarbij elk cijfer een vaste plaats heeft. Heb je dat cijfer al, dan kies je welke kaart je bovenaan legt, de andere wordt omgedraaid en er onder geschoven. Heb je van dat cijfer al 2 kaarten, dan leg je die gedekt op een lege plaats.
De laatste die een kaart nam, is nu de nieuwe startspeler en mag als 1e kiezen.
Wanneer iemand alle vrije plaatsen in zijn grid bedekt heeft, dan volgt de scoring.
- alle cijfers waar een kaart onder ligt, tellen de waarde als punten
- je grootste groep aaneengesloten kaarten van 1 kleur maal 2/3/4 punten (ronde 1/2/3)
- aantal bolletjes - aantal kruisjes zijn ook nog punten
Na 3 rondes ken je de winnaar.

Conclusie: Alleen al voor het schattige artwork zeg je ja tegen dit spelletje. Dat het dan ook nog fijn speelt, is mooi meegenomen. Het vraagt wel wat meer denkwerk dan je op het eerste zicht zou zeggen. Je moet niet enkel je eigen spel in de gaten houden maar ook kijken waar een ander op speelt en dit proberen wegnemen. Leuke filler, klein doosje. Ideaal als reisspelletje.
Deze gaat dus op de wishlist.

Valeria Card Kingdoms

Valeria Card Kingdoms
We speelden direct met de uitbreidingen Crimson Seas, Flames & Frost en Shadowvale er bij.
Er wordt gespeeld tot x-aantal decks op zijn, dus geen vast aantal rondes.
In een beurt dobbelt de actieve speler. Zijn dobbelworp geldt voor alle spelers. Beide dobbelstenen en de som van de dobbelstenen wordt geactiveerd. Je gaat dus elke kaart met dat cijfer kunnen gebruiken. Voor de actieve speler is dit de linkerkant van de kaart, voor de andere spelers de rechterkant van de kaart. Resources worden simultaan genomen.
Daarna mag de actieve speler nog 2 acties van 4 kiezen (mag 2x dezelfde zijn):
- Resource nemen: je kiest tussen 1 munt, 1 verdediging, 1 magie. Magie is een resource an sich maar kan ook als joker gebruikt worden. Als je die als joker gebruikt moet er altijd minstens 1 resource van wat je moet betalen aanwezig zijn.
- Kaart kopen: je betaalt de geldsom van de kaart plus 1 munt meer per zelfde kaart die je al hebt. Je legt die voor je en die kan vanaf nu geactiveerd worden.
- Monster verslaan: je betaalt de nodige verdediging en magie en krijgt het voordeel van de kaart. Op de monsterkaarten staan ook endgame-punten.
- Domein kopen: je moet de nodige symbolen van de domeinkaart al voor je liggen hebben, je betaalt de geldsom en krijgt het voordeel van de kaart. Sommige voordelen zijn éénmalig, andere ongoing.
Door de uitbreidingen kwamen er nog paar mogelijkheden bij. Wanneer er een 6 of een som van 6 gegooid werd, moest de actieve speler een resource afgeven op het spelbord. Wanneer er dubbel gedobbeld werd of je kon geen enkele kaart activeren kreeg je via de coxswain toch resources en/of een schatkaart. En er kwamen events wanneer een stapel kaarten op was.
Extra acties:
- Resource nemen: schatkaart
- Schatkaart betalen en gaan shoppen op het spelbord waarbij je voor set-collection, ongoing resources, alle resources van 1 soort nemen of extra scoringskaarten kan gaan.
Nadat 6 decks leeg waren, werd de ronde uitgespeeld en punten geteld. Je telt de ingame-punten op met de punten voor symbolen (doelkaart begin van het spel) plus de punten van monster/domeinkaarten. En dan nog de extra punten van de uitbreidingen: set-collection, ongoing resources en kaarten. Zo ken je de winnaar.

Conclusie: Love the artwork. De symbolen zijn over het algemeen duidelijk. Af en toe eens nachecken bij bepaalde monsters, domeinen of events, maar eigenlijk tijdens het spelen amper nodig.
Gameplay is heel vlot. Het is dan ook een eenvoudiger spel maar eentje die wel heel fijn speelt. Tableaubuilding met dobbelen. Je kan geen dobbelstenen manipuleren maar als je genoeg inzet op verschillende cijfers, is dat ook niet nodig. Je krijgt altijd wel resources of mogelijkheden. Je bouwt ook echt op, dus de kans dat je iets activeert wordt altijd groter. En heb je meerdere kaarten met dat cijfer, krijg je direct veel.
Doordat je ook betrokken bent in de beurt van een ander, is er weinig downtime. En van interactie kan je zelf kiezen of je die decks er in stopt of niet (bv dief).
Herspeelbaarheid is dus door de uitbreidingen en verschillende mogelijkheden van decks groot.
Deze speel ik met veel plezier mee als hij nogmaals op tafel komt.