Let's go to Japan
Nee, niet irl, daar staan al andere reizen gepland. Wel gaan we in het spel een reis van een weekje plannen door kaarten te draften.
Je gaat in 13 rondes kaarten kiezen en inplannen onder je playerboard. In sommige rondes heb je keuze uit veel kaarten, in andere rondes moet je het doen met een minimum. In sommige rondes ga je 2 kaarten uitspelen, in andere 1. Dit staat allemaal mooi aangegeven op de rondetracker.
In sé komt het er op neer dat je 1 of 2 kaarten kiest en uitspeelt, en de andere kaart(en) bovenaan je playerboard legt om later aan een tegenspeler te geven. Met de beperking dat je max 3 kaarten onder 1 dag kan leggen.
De kaart(en) die je uitspeelt, kies je zelf waar je ze legt, maar belangrijk is dat je probeert zoveel mogelijk dezelfde symbolen als het dag-symbool te leggen. En dat je goed oplet dat je wat onder de kaart staat (en dus scoort) ook goed uitkiest en er naar speelt (vaak gaat dit dan om x-aantal symbolen die nog punten of bonussen opleveren) want dit gaat altijd over symbolen van de dag zelf en de vorige dagen.
Je kan ook altijd kiezen om de kaart gedekt te spelen, als je echt niets goed in handen hebt.
Heb je 3 kaarten onder 1 dag, dan krijg je een bonus afhankelijk van het aantal dag-symbolen op de kaarten. Bonussen kunnen zijn: 1 vooruit op de groene emoji-track, 2 valiesjes (om extra kaarten te kunnen trekken) of 1 symbool naar keuze vooruit op het einde van het spel, een trein of een voetgangerstoken. Een trein heb je nodig om van de ene naar de andere stad te reizen, een voetgangerstoken zorgt er voor dat je op die plaats een extra kaart kan leggen (gedekt van het deck).
Op het einde, als alle kaarten liggen, wordt er gescoord.
Nu kan je ook nog kiezen of je de gedekte kaarten die je speelde zo laat liggen of toch nog op de symboolkant legt.
Daarna ga je per dag kijken hoeveel punten op je kaarten je hebt.
En per dag ga je ook tellen hoeveel en welke symbolen je hebt en per symbool ga je op het track vooruit. Op het einde van dag 7, krijg je voor die tracks punten.
Daarnaast loop je de emoji-tracks (groene of rode pijlen) af in de volgorde dat je deze pijlen tegenkomt. Dit zal ook nog voor plus- en minpunten zorgen.
Als je van Kyoto naar Tokyo gaat of andersom (blauwe naar roze kaart of andersom, geel zijn jokerkaarten), heb je een trein nodig. Lukt dit, dan krijg je per trein nog 2 extra punten. Heb je dit niet goed gepland en dus een trein te kort, zal je minpunten krijgen.
Conclusie:
Het thema is echt niet mijn ding, ik heb niets met japan. Maar het artwork is wel typisch en de speelstukken van de kickstarter zijn mooi en goed afgewerkt. De symbolen zijn over het algemeen ook duidelijk en zeker wanneer je eenmaal aan het spelen bent, gaat dit wel vlot.
Gameplay is niet vernieuwend maar zeker wel goed in wat het doet. Draften en kiezen, het is iets wat mij wel kan bekoren. Het spel is ook licht genoeg om te kunnen doorgaan als langere filler (voor de expert-spelers) maar zal ook wel bij niet-veelspelers in de smaak vallen.
Herspeelbaarheid is groot door de vele kaarten en dus ook de vele scoringsmogelijkheden van de kaarten. Aan de andere kant weet je na een paar spelletjes wel waarbij je op wil spelen en wat op welk moment handige bonussen zijn.
Als ik dan vergelijk met
Castle Combo, die ik een paar dagen eerder speelde en toch wat te vergelijken is in scoringsmechanisme, dan steekt Let's go to Japan er wel boven uit. Meer diepgang, meer variatie, meer keuzes. Al bij al een geslaagd draftspelletje!