Vandaag was er weer heel wat te doen rond de NIPT-test. De reacties heb ik dit keer zelfs niet willen lezen. Negativiteit ten top.
Bij mij komt dan spontaan de vraag: welke informatie krijgen deze mensen van personen met een handicap? Welke plaats mogen mensen met downsyndroom (en algemener mensen met een handicap) krijgen in onze maatschappij?
Vaak krijg je stereotype informatie, verouderderd, geen realistische beeldvorming,...
En toch zijn er ook lichtpuntjes.
Personen met down die op een positieve manier in de media komen.
Een paar weken geleden op tv: Gitte Wens, een actrice met down die meespeelt in een Vlaamse soap. Een paar jaar geleden speelde Els Lanen, een actrice met down, een rol in een Vlaamse serie. En daarvoor hadden we al Kris en Yves die een eigen rubriek hadden in een tv-programma. En laat ons zeker Pascal Duquenne niet vergeten die schitterde in Le huitième jour.
Talenten? Zeker en vast!
Realiteit? Natuurlijk!
En wanneer personen met down een plaats krijgen in de media, komt er herkenning. En deze beeldvorming is zo belangrijk, want het toont voor een stuk de realiteit. Op deze manier krijgen ook mensen met downsyndroom een plaats in de maatschappij.
Laat ons dus vooral focussen op de positieve beeldvorming die er de afgelopen jaren voor zorgen dat downsyndroom niet langer het 'grote onbekende' is waar men schrik voor moet hebben. En die ons tonen dat personen met down ook gewoon meedraaien in onze maatschappij.
En daarbij zal inclusie ook een grote rol spelen. Leer kinderen van heel jong al omgaan met diversiteit in al zijn vormen en je krijgt een mooiere samenleving met respect voor elk kind.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten