donderdag 2 juli 2020

Bus

Bus, een spel dat al ongeveer 20 jaar oud is. Maar wij speelden het gisteren voor het eerst. Het is een workerplacement, routebuilding en pick up and deliver spel. Vrij simpel van gameplay. Je hebt ook maar 7 mogelijke acties, dus de uitleg gaat snel.
Het doel is om zoveel mogelijk passagiers over je buslijn te vervoeren naar de bestemming waar ze naartoe willen. En dat doe je door extra routes te leggen, extra bussen in te huren, extra gebouwen langs je routes te plaatsen (of langs een nog niet gebouwde route), extra passagiers in het busstation te plaatsen en als laatste actie effectief een aantal passagiers te vervoeren (afhankelijk van hoeveel bussen je hebt). Daarnaast kan je ook nog de bestemming beïnvloeden door die ofwel te laten doorgaan, ofwel de bestemming te bevriezen. En je kan ook nog een actie gebruiken om de first player token te krijgen voor de volgende beurt.
Klinkt eenvoudig. En toch zit er wel wat diepgang in. Want je kan zelf kiezen hoeveel acties je doet (met een minimum van 2) per beurt maar je hebt maar 20 actiepionnen in totaal. Dus je moet goed nadenken wanneer je extra acties wil inzetten en wanneer je ze beter opspaart.
Is hij leuk om eens te spelen? Ja, zeker wel! Workerplacement is een fijn mechanisme en zeker op deze eenvoudige en toch uitdagende manier. Er is wel wat spelersinteractie doordat je een bestemming kan blokkeren, een route kan blokkeren,...
Herspeelbaarheid zal wel eerder laag zijn. Daarvoor lijkt hij me na x-aantal keer spelen niet meer voldoende variatie te bieden.

Geen opmerkingen: