woensdag 10 februari 2021

Daimyo - Rebirth of the Empire

Daimyo Rebirth of the Empire 
Areacontrol met setcollection. 
Wij speelden met 3. En de 1,5 u op de doos werd toch snel 2,5u spelen. 
Het spel wordt gespeeld in 5 rondes en in elke ronde ga je 3 dobbelstenen draften. In totaal dus 15 acties. In je beurt heb je keuze uit 5 acties: track upgraden (zodat je meer relictegels kan opbergen), produceren, relictegels nemen, mannetjes bijplaatsen (areacontrol-gewijs) of gebouwen plaatsen (waardoor je voordelen vrijspeelt). Of je neemt 2 rijst. 
Elke actie heeft een kleur (blauw, groen of rood). Het cijfer is voor de actie zelf niet van belang maar voor andere zaken wel. 
Naast de basisactie heb je ook nog een aantal extra acties die je kan doen. Zo kan je een kaart uitspelen die precies een (som) van je dobbelstenen is. Je kan een of meer kaarten discarden om je dobbelsteen aan te passen (zodat je wel aan het juiste cijfer komt). Heb je 13 of meer op de som van je dobbelstenen dan kan je nog je clanbonusactie doen. Of als extra actie doe je de vrijgespeelde actietegel van je gebouw die je onder een actieveld gelegd hebt. 
Nadat iedereen de acties gedaan heeft wordt er in elk gebied gekeken naar de influence (areacontrol) en punten gegeven. Krijg je resources en kan je nieuwe kaarten kopen. 
Na 5 rondes worden er ook nog punten gegeven voor het aantal verzamelde relics, het aantal gebouwen en de hoeveelheid munten die je gedurende het spel verzameld hebt. 
Tussendoor kan je met gemeenschappelijke goalcards ook nog wat punten scoren. 
 Wij vonden het geen slecht spel, er zit zeker veel in. De combo's opbouwen, focussen op de areacontrol, resourcemanagement,... 
Maar we hadden het gevoel dat 1 actie wat overpowered was. De eerste die een blauwe dobbelsteen kiest, wordt startspeler in de volgende ronde. Met als gevolg dat de startspeler het hele spel dezelfde persoon was (niemand anders had de kans) en dat had toch wel heel wat voordelen. Je kan als eerste de dobbelstenen kiezen dus de hoge cijfers waren snel weg waardoor de startspeler telkens de clanbonusactie kon doen en de andere 2 spelers die niet konden doen of veel kaarten moesten discarden. De startspeler heeft ook altijd eerste keuze bij aankoop van de kaarten. En de startspelertoken levert dan ook nog punten op in de eindtelling. 
Het verschil was dan ook voelbaar in de punten. Waar voor ieder puntje gevochten wordt, had hij 12 punten meer dan de andere 2 spelers.
Wij hebben de deluxe versie met miniatures. De miniatures zijn wel mooi afgewerkt, goeie kwaliteit. Ook de gebouwen zijn allemaal miniatures. Alleen jammer dat de resources dan gewoon cardboard zijn. Deze zal nog wel op tafel komen. Geen favoriet maar een goede middenmoot.

Geen opmerkingen: