dinsdag 16 april 2024

Drakenherders

Drakenherders.
De nieuwe 999 Games titel kon ik gisteren spelen.
Er liggen 2 trekstapels: 1 met draakjes (voorkant kaart) en cijfers (achterkant kaart), 1 met draakjes (voorkant kaart) en kleuren (achterkant kaart). 
In je beurt neem je 1 tem 3 kaarten van de openliggende kaarten. Je kan ook 1 diamantje betalen om een 4e kaart te nemen. Door kaarten te nemen komen nieuwe cijfers of kleuren tevoorschijn in het drakenboek (de 2 stapels).
Daarna mag je het drakenboek beïnvloeden van hoeveel kaarten of welke kleur je gaat afleggen door een handkaart er op te leggen met een ander cijfer en/of een andere kleur. Dan mag je dat aantal drakenkaarten in die kleur afleggen. En krijg je de bonus die dit oplevert.
Nadat je al dan niet drakenkaarten hebt afgelegd, mogen de andere spelers ook kaarten afleggen om de bonus te krijgen. Zij mogen het drakenboek echter niet beïnvloeden.
Bonussen zijn een deel van een schijf (vaak met de minste punten, soms met de hoogste punten), een diamantje, een schaduwdraak (joker) of een ei.
Wie 3 schijfjes heeft en dus een cirkel kan vormen krijgt een middelpunt. Wat ook letterlijk punten zijn. De eerste 3 krijgen een rood middelpunt met 8 of 9 punten, de volgende zijn blauwe middelpunten met lagere punten (3 of 4).
En dan gaat de beurt naar de volgende.
Let wel op: wanneer je een 3e kleur draken aflegt, ga je 1 kleur insluiten en deze kleur draken kan je dan niet meer uitspelen voor bonussen. Je mag ze wel nog oprapen en daarmee het drakenboek gaan beïnvloeden in je beurt. Idem bij een 4e kleur, dan sluit je 2 kleuren in die je niet meer mag uitspelen voor bonussen. Maar wie dit snel doet, krijgt ook een schild met 16-10-6 punten.
Het einde is getriggerd wanneer iemand de zoveelster cirkel (in totaal - afhankelijk van spelersaantal) afwerkt. Die beurt wordt nog afgewerkt en dan stopt het spel.
Wie de meeste eieren heeft, mag 1 ei omdraaien van 4 naar 16 punten.
Iedere speler telt dan zijn punten samen van de cirkeldelen, de middelpunten en de eieren. En dan kan je de winnaar.

Conclusie:
Wat een mooi artwork! Die draakjes zijn echt megaschattig! B vergelijk het met de film 'How to Train your Dragon' en je kan hem geen ongelijk geven. Dit doet er echt wel aan denken.
Gameplay is ook leuk. Niet moeilijk van regels. Multi-use kaarten op een eenvoudige manier. Maar wel een hoop mogelijkheden om punten te scoren. Spaar je en ga je voor de grote punten in de cirkels? Of net eerder voor veel kleine bonussen en veel cirkels en middelpunten proberen maken? Speel je snel 4 kleuren uit of probeer je dit lang uit te stellen om meer mogelijkheden te hebben op grote hoeveelheden en dus grotere bonussen. Er zit toch wel wat diepgang in dit spel.
Aan de andere kant heb je soms wel wat geluk nodig. Soms komt er echt niet uit wat je nodig hebt om net die grote slag te kunnen slaan en dat is dan wel balen want dit kan echt een groot verschil maken in eindpunten.
Speelt ook vlot en op een halfuurtje heb je een mooie filler gespeeld.
Ik ben fan!

Geen opmerkingen: