dinsdag 18 maart 2025

Lewis & Clark

Lewis & Clark
Een golden oldie met workerplacement, resource-management, multi-use cards en wat tableaubuilding in combi met een race-element.
Een onbepaald aantal rondes, want wie als 1e zijn kamp over de streep krijgt, is de winnaar.
In je beurt heb je keuze tussen 2 hoofdacties en een paar vrije-acties.
*Hoofdacties zijn:
- Een kaart spelen: je legt de kaart die je wil spelen en plaatst er een andere kaart omgekeerd onder, deze bepaalt de kracht van de actie, eventueel vul je aan met 1 of meerdere indianen (werkers) om de actie te boosten. Of je legt de kaart en zet er enkel een aantal indianen op.
Kaarten kunnen resources geven en dan tel je alle symbolen van die resource bij jezelf en je linker- en rechterbuur en vermenigvuldig je dit maal het aantal indianen (naast en/of op de kaart). Je hoeft niet alle resources te nemen maar je mag. En alle resources die je opslaat in je boot (op je spelbord) kan je omruilen of gebruiken maar niet meer weggooien.
Kaarten kunnen ook extra acties geven. Bij de standaardkaarten (setje waar je mee start) is dat bv alle indianen verzamelen van hun actieplaatsen en bij jou nemen. Of je scout-meeple verplaatsen op de rivier of door de bergen.
Daarnaast kan je nog kaarten bijkopen (vrije actie) die een variatie geven op de resources verzamelen, acties van de actieplaatsen van de indianen, ruilen van resources, verplaatsingen,... 
- Een werker plaatsen:
   ° neem de resources die op de actieplaats staan. Elke locatie heeft maar plaats voor 1 indiaan.
   ° ruil resources om naar een andere resource. Hier mag je tot 3 indianen tegelijk zetten zodat je de actie max 3x kan doen.
   ° betaal een buffel om de actie van een kaart te kopiëren met de kracht van 1 indiaan. Kaart die je kopieert mag ook van een andere speler zijn.
   ° betaal 3 hout en vergroot je boot zodat je extra resources en extra indianen kan stockeren
   ° gooi 3 handkaarten weg (deze gaan uit het spel) en vervang de rij openliggende kaarten
* Vrije acties zijn
- Een kaart kopen: betaal de nodige resources en neem de kaart in hand. Heb je niet genoeg grijze resources, dan kan je kaarten weggooien (gaan uit het spel) om deze resource te vervangen
- Een kamp opzetten. Je telt op je spelersbord en in je hand hoeveel dagen (stappen) je je scout moet terugzetten op het spoor. Elke handkaart telt voor 1 stap, niet gebruikte resources en indianen kunnen er ook voor zorgen dat je scout stappen terug moet zetten, afhankelijk hoe en waar ze gestockeerd zijn. Waar je scout eindigt, daar leg je je kamptoken. Met deze ene beperking: je kamptoken kan nooit achteruit verschuiven, zelfs al zou je scout opnieuw achter het kamptoken uitkomen. Je scout zal de volgende ronde stappen moeten inhalen maar je kamptoken blijft wel gewoon liggen. Daarna neem je alle gespeelde kaarten terug op handen en ben je klaar om weer verder te spelen.
Wanneer iemand zijn kamptoken voorbij de vlag krijgt, stopt het spel onmiddellijk en is die speler de winnaar.

Conclusie:
De oubollige beigetinten zijn niet zo mijn ding. Ook het artwork is vrij gedateerd. De symbolen zijn niet altijd even duidelijk, hoewel we vaak wel een idee hadden wat het wou zeggen, moesten we er toch het regelboekje bij nemen om te checken (en bleek ons 1e idee niet altijd juist).
Gameplay daarentegen is er wel eentje om 'u' tegen te zeggen. Hoewel de regels vrij simpel zijn, is de uitvoering toch wel iets waar wat denkwerk aan te pas komt. De keuzes die je maakt, die doen er echt wel toe. En hoe je zo min mogelijk stappen terug moet zetten met je scout zodat je je kamptoken zo goed mogelijk vooruit krijgt, is geen sinecure. (Ter info: de 2 newbies to the game zouden deze intussen helemaal anders spelen)
Met 3 spelers ben je toch wel een tijdje zoet. Niet aan te raden dus om met 4 of zelfs met 5 te spelen wegens te veel beperkingen in actieplaatsen en vooral te veel downtime. Met 3 was nog net ok.
Herspeelbaarheid is groot want er zijn heel veel kaarten in het spel, dus wat beschikbaar komt en welke extra acties je dus zal kunnen spelen, is afhankelijk van de kaarten. Los daarvan zijn er nog tokens om de race-track aan te passen.
Goedgekeurd, met plezier sluit ik nog eens aan.

Geen opmerkingen: