vrijdag 14 maart 2025

Trailblazer The Arizona Trail

Trailblazer The Arizona Trail
De opvolger van Trailblazer The John Muir Trail. Ik was dus heel benieuwd en had hoge verwachtingen want de eerste Trailblazer wordt nog altijd met veel plezier gespeeld.
In The Arizona Trail speel je 8 rondes. Je hebt 2 score-sporen en het is de bedoeling om die zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen en liefst te laten kruisen, want dit zullen de punten zijn.
Er zijn 3 fases per ronde:
* Planningsfase
Daarin ga je 4 stappen uitvoeren.
- Resources krijgen: elke speler krijgt de resources van het kaartje, daarna wordt dit vervangen door een nieuw zodat je al weet wat je de volgende ronde zal krijgen (en wat je eventueel al eerder eens kan krijgen in de actiefase)
- Extra's via de crossed arrows. Je verplaatst je pion naar links of rechts op hetzelfde actieveld of je zet je pion op dezelfde plaats als waar je stond op een ander actieveld. Je krijgt de resources, punten of stap op het terrein-track van waar je staat.
- Gila-monster plaatsen: wie het minste 'gold'-punten heeft kan met het gila-monster een kaart of tegel blokkeren voor alle spelers. Wanneer je die actie-locatie bezoekt, betalen alle spelers ook 1 extra hartje wanneer ze de actie uitvoeren tijdens de actiefase
- Saguaro: de speler met de minste 'grit'-punten krijgt de saguaro-token. Wanneer gelijk welke speler een kaart met een ster koopt, krijgt de speler die de saguaro-token heeft een 'gold'punt.
*Actiefase:
In elke ronde ga je tijdens de actiefase 3 werkers plaatsen waarvan eentje altijd op de spelersvolgorde plaats moet staan, dus heb je elke ronde in sé maar 2 werkers om acties uit te voeren. Je kan tijdens het spel nog een extra werker verdienen op het elevation-track en ook nog éénmalige werkers (lost dutchmen) kan je mogelijks oprapen bij de terrein-tracks.
Mogelijke acties zijn:
- Kaart kopen: je betaalt het aantal turkoois (1zilver is 3 turkoois, 1 koper is 2 turkoois, geen teruggave) en neemt de kaart. Aan de ene kant van het speelbord liggen planten-kaarten, die geven een onmiddellijk en éénmalig voordeel van resources, punten, stap op een terrein-spoor. Aan de andere kant liggen dieren-kaarten, die geven een stap op een terrein-spoor plus een voordeel dat je x-keer kan gebruiken (x-aantal cubes op de kaart leggen). 
- Tegel kopen: Je betaalt het aantal turkoois en neemt de tegel. Ene kant liggen planten-tegels, andere kant liggen dieren-tegels. Geen verschillen tussen beiden behalve soms de vorm. Je plaatst de tegel op je spelbordje en krijgt de voordelen die je afdekt. Je plaatst altijd aangrenzend aan een tegel die er al ligt. Heb je x-aantal tegels van dezelfde grootte, kan je extra punten scoren. Daarna ga je omhoog op de elevation-track. Je kan extra betalen om max 2 extra stappen vooruit te gaan. Op dat track krijg je voordelen bv extra stap op terrein-track, 'grit'punt, weathercards die alle spelers voor- of nadelen geven en waar je er 2 trekt en eentje kiest, een extra werker in je spelerskleur of een speciaal dier die voordelen geeft zoals extra resources of 2x gebruikt kan worden als extra werker.
- Landschapskaarten: je moet de benodigde stappen op de terreintracks hebben en betaalt de resources van de linkerbenedenhoek. Je krijgt de voordelen (grit en/of goldpunten, resources, stap op een terreintrack). Heb je 4 dezelfde of 4 verschillende terrein-track symbolen, dan krijg je extra resources.
- Resources krijgen: je plaatst je werker bij het resourcekaartje dat aan het begin van de ronde getrokken is en krijgt die resources
- Extra's via crossed arrows: je zet je werker op het actieveld waar je naartoe wil. Je verplaatst je pion naar links of rechts op hetzelfde actieveld of je zet je pion op dezelfde plaats als waar je stond op een ander actieveld. Je krijgt de resources, punten of stap op het terrein-track van waar je staat.
- Spelersvolgorde bepalen: Verplicht! Je betaalt de resources en bepaalt zo de spelersvolgorde voor de volgende ronde. Per resource die je niet kan betalen, trek je een venom-token. Die bepalen hoeveel goldpunten je onmiddellijk verliest en kunnen ook nog minpunten zijn op het einde van het spel als je die niet kan kwijtspelen.
*Recoveryfase:
- nieuwe spelersvolgorde bepalen
- werkers terughalen
- kaarten en tegels refreshen en gila-monster en saguaro terugzetten
Naast dit alles heb je tijdens het spelen ook nog 3 doelkaarten met 3 doelen per kaart. Eentje voor wie de 1e speler is die dit bereikt, een kaart die gescoord wordt na de 4e ronde en eentje die gescoord wordt na de 8e ronde.
Na 8 rondes stopt het spel. Je krijgt nog 'gold'punten voor volgende zaken: minpunt per open plekje op je spelersbord, minpunten voor venom-tokens, pluspunten voor niet gebruikte cubes, pluspunten per ster op je planten- en dierenkaarten, pluspunten voor setjes van verschillende terreinen op je planten- en dierenkaarten. Wanneer je dit allemaal hebt ga je het cijfer van het gold-spoor min het cijfer van het 'grit'spoor berekenen en ken je je eindscore.

Conclusie:
Artwork is opnieuw supermooi. De tekeningen op kaarten en tegels zijn gewoon wauw. Symboliek is ook duidelijk. De spelerskleuren daarentegen zijn een ramp. Groen en blauw zijn héél moeilijk van elkaar te onderscheiden, zelfs voor iemand die niet kleurenblind is. Het oranje valt dan weer volledig weg in het kleurenpallet van het speelbord,...
Het regelboekje is gewoon niet goed. Punt. Heel veel info rond verschillende onderdelen maar er wordt nergens gameplay beschreven. Gelukkig is er nog een player-aid waar je de structuur van een ronde met wat zoeken wel kan uithalen. En zijn er intussen gameplay-video's. Want enkel op basis van het regelboekje vrees ik dat je dit spel niet zal snappen.
Gameplay zelf is jammer genoeg ook niet wauw. Ik had er veel van verwacht, maar deze lijkt niet genoeg geplaytest om tot een gestroomlijnd geheel te komen. Het Gila-monster doet in een 2-speler zo goed als niets. Wij hebben dit na 2 rondes gewoon weggelaten wegens onnodig ingewikkeld en er zijn genoeg actieplaatsen dat je dit daarna links kan laten liggen zonder extra hartje te moeten betalen. Het saguaro-token heeft het hele spel niets opgeleverd. Er werden amper kaarten gekocht (1 planten- en 1 dierenkaart per persoon). Met 3 werkers per persoon waarvan je er 1 verplicht moet inzetten voor spelersvolgorde krijg je weinig gedaan. Zeker de eerste rondes draait het vaak om 1 werker inzetten om resources te verzamelen en de andere inzetten om landschapskaarten of tegels te kopen. Uiteindelijk vanaf ronde 5 of 6 begin je dan wel iets meer te kunnen door de extra werker die je vrijspeelde, maar ook dit blijft beperkt. Het nut van spelersvolgorde bepalen in de laatste ronde ontgaat mij volledig.
De landschapskaarten wisselen ook heel snel (elke 2 rondes een ander deck) terwijl je amper iets hebt kunnen kopen. Terwijl de planten- en dierenkaarten net amper wisselen en er daar dus ook weinig op gespeeld werd (want die zijn vaak minder goed dan de landschapskaarten).
Herspeelbaarheid is wel groot. En tijdsduur viel mee: 1,5u met 2 spelers is zeker ok.
Ik wil deze nog een nieuwe kans geven maar dan met een hoop houserules (ik gebruik anders nooit houserules!) om te kijken of gameplay dan beter wordt. Maar op dit moment is dit eentje die niet aan de verwachtingen voldoet.

Geen opmerkingen: