Brus. Broer/zus van een persoon met een handicap. J en N zijn brussen.
Daarover ging de studiedag die georganiseerd werd door De Tandem, onze thuisbegeleidingsdienst, en Hogeschool Gent.
We werden heel goed onthaald in het Provinciaal Administratief Centrum in Gent.
In de voormiddag kwam Professor Robert Schalock spreken over A family-centered quality of life system of supports. Interessante visie, met hier een daar wat bedenkingen.
Na de pauze werden de resultaten van het onderzoek van de Hogeschool Gent toegelicht. En kregen we nog een korte lezing door Professor James Thompson over Family-assessment portfolios - the power of involving siblings. Over hoe je met een fotoboek, filmpjes of een website brussen kan betrekken en zo aan anderen informatie kan geven over de persoon met een handicap. Ik maakte me wel de bedenking dat dit niets nieuws is, maar dat een aantal mensen (waaronder ikzelf ;-)) dit eigenlijk sowieso al doen.
Na de broodjeslunch (en kolfpauze) kwam het beste deel van het programma. De voormiddag was nog theoristisch, de namiddag was eerder praktijk.
Eerst werd door een thuisbegeleidster een intervieuw afgenomen van een brus.
Daarna werd de voorstelling van het boek (dat volgde op het onderzoek) gedaan. 4 brussen hebben, samen met de onderzoekers, hun verhaal in een boek gegoten.
Groene appels en zussenknuffels.
Iedereen kon het boek gaan halen en na de pauze volgde nog een panelgesprek.
Na het slotwoord kon iedereen terecht op de receptie.
Een interessante dag. Een prachtig boek.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Ik heb toevallig je blog ontdekt! Leuk. We hebben ook een kindje met Down, Jente, hij is ondertussen al 6 jaar. Interessant berichtje, zou dat boek rond brussen ook in de boekhandel te krijgen zijn?
Het boek is uitgegeven door academiapress. ISBN 978 90 3821 1469 6 Je kan het boek via email bestellen: orders@academiapress.be
Ik zag het boek bij ons op het werk. Het is prachtig uitgegeven, he.
Een reactie posten