woensdag 1 april 2020

Skylands

We hadden Skylands al ongespeeld in de kast liggen sinds Spel 2018. Hoog tijd dus dat die eens effectief gespeeld werd. Toen gekocht voor M, die het op dat moment maar saai vond. Gisteren was daar niet veel van te merken. Het spel viel in de smaak.
Skylands is een heel eenvoudige workerplacement en tileplacement. Speelt ook snel, in ongeveer 45min met 4 nieuwe spelers.
Je gaat uit 4 acties kiezen en daar je meeple zetten. Je moet telkens een andere actie kiezen dan waar je staat (uitzondering is dat je 1x per spel dezelfde actie kan kiezen ten koste van 2 punten), maar je kan gerust met meerdere personen op hetzelfde actieveld staan. En iedereen mag ook de gekozen actie uitvoeren, alleen krijgt de actieve speler een bonus bij de gekozen actie.
Mogelijke acties zijn: een nieuwe tegel kiezen en die op je spelersbord plaatsen. Een speciale tegel kopen (door meeples in de goeie kleur af te geven) en die op je spelersveld leggen. Een voltooid eiland bevolken met de juiste kleur meeples. En je blauwe meeples via een stad omzetten naar punten.
Op het einde scoor je ook nog punten voor voltooide eilandjes, voor het aantal meeples die je nog op je eilanden staan hebt, voor je speciale tegels, maar ook minpunten voor het aantal vakjes op je spelersbord die niet bedekt zijn.
Heel simpel maar net daarom wel ideaal om M het spelmechanisme workerplacement te leren kennen. Alhoewel... veel moesten we hem niet helpen, want hij won met ruime voorsprong!
Dit spel zal dus wel vaker op tafel komen.

Geen opmerkingen: