dinsdag 2 februari 2021

Icaion

Icaion 
Eigenlijk meer een eurogame dan je op het eerste zicht zou vermoeden. 
Asymetrisch karakter en extra eigenschap door equipment. Dat is een belangrijke richting voor waar je op gaat spelen. 
Het spel is verdeeld in 3 era. En elk era (ronde) eindigt nadat de 5e landschapskaart gedraaid is. Dat kan snel zijn, maar waarschijnlijker is dat je meer beurten hebt dan 5, want er komt telkens een monsterkaart bij per jaar (era 1 heeft 1 monsterkaart, era 2 heeft er 2 en era 3 dus 3). Bij landschapskaarten worden extra resources toegevoegd en soms ook parasieten. Bij een monsterkaart beweegt de colossus en gaat parasieten loslaten en je karakter verwonden. 
In je beurt ga je moven of betalen om op je plaats te blijven staan. 
Daarna heb je keuze uit een aantal acties. Je kan resources extracten, een machine bouwen (die ook punten oplevert en meer mogelijkheden vrijspeelt op je playerboard), parasieten wegnemen, het monster verkennen en een shard nemen (scoort punten), een scoretegel nemen (scoort onmiddellijk), een scoretegel installeren onderaan (eindscore). 
Daarnaast heb je ook een extra speciale actie die je kan doen. Dat kan zijn een kaart spelen (die leveren voordelen, acties of resources op). Maar je kan ook je 'powercrystal' ontladen (token omdraaien) voor extra resources, een extra standaardactie of nieuwe kaartjes nemen. 
Nadat een era voorbij is krijg je nog punten voor wie het meeste parasieten verzamelt heeft. En dan start het volgende era. 
Na het laatste era zijn er nog punten voor overgebleven resources, aantal verzamelde shards en scoretegels onderaan (die je kan verdubbelen door er een shard op te leggen). 
Vooral die laatste 2 kunnen echt nog veel punten opleveren. 
Wij speelden met 2 en hadden snel door dat deze beter zal spelen met 3 of 4. Om echt punten te scoren met machines, is het met 2 te veel naast elkaar spelen. 
Ook ivm de punten eindscoretegels is het met 2 wel heel eenvoudig de tegel te nemen die je veel punten oplevert. Met meer spelers zal dit een stuk moeilijker worden en dus ook interessanter en strategischer. 
Ook de parasietenmeerderheid is met 2 wel heel eenvoudig. Ofwel speel je er op ofwel niet en laat je de punten aan de ander (waardoor die ook niet veel moeite moet doen). Met meer spelers zal dit ook meer opbieden worden. 
Conclusie: An sich is hij wel mooi en leuk, maar persoonlijk is grote broer Mysthea meer mijn ding. Ik wil hem zeker wel nog spelen maar dan wel met meer spelers. 
En ik ben ook wel benieuwd naar 'The Fall', waarbij je een combispel kan maken van Mysthea en Icaion.

Geen opmerkingen: