donderdag 3 juni 2021

After the Empire

After The Empire 
Workerplacement met tower-defense. 

De workerplacement staat dan ook volledig in het teken van je zo goed mogelijk voor te bereiden op de volgende battle. 
Je gaat resources verzamelen om je burcht te versterken, soldiers inlijven of mercenaries inhuren om te vechten, gebouwen of vluchtelingen aantrekken voor extra voordelen tijdens het spel en endgame-punten. Of je gaat scouten (endgame-doelen) en movement-tokens verzamelen om je troepen te verplaatsen. 
Soldaten moeten na iedere battle eten. Mercenaries moet je telkens opnieuw inhuren. Dus dat is al een belangrijke keuze vanaf het begin van het spel.

Daarna begint de combat-fase. 
De eerste kaart weet je, de volgende kaart(en) worden pas omgedraaid nadat je je troepen hebt gepositioneerd. Met movement-tokens kan je daarna wel nog troepen verplaatsen voor de eerste slag plaatsvindt. 
Wie het hoogste staat op het muntenspoor kan extra aangevallen worden door de siege-kaarten (maar ook de punten winnen). Dus tijdens de workerplacement is het van belang hier rekening mee te houden. Ga je voor winst of probeer je stand te houden om de volgende beurt zwaar uit te halen. 
De richting van de kaarten is van belang. Want de kant van de rode zijde wordt aangevallen. Het leuke is dus dat wanneer je tegenover elkaar zit, de ene persoon bv van onderen aangevallen wordt en de andere persoon bovenaan. Of verschil tussen links of rechts aangevallen worden. 
Eerste fase is simultane aanval op de troepen (zowel eigen als invaders krijgen damage). 
Daarna volgt een aanval op de muren. Wanneer de muur weg valt, komen de invaders in je burcht en kan je het duel verliezen. Je vliegt dan achteruit op het muntenspoor en moet terug gaan heropbouwen. Je krijgt dan wel wat hulp (voordeel van 2 mercaneries en een extra meeple voor de workerplacement). 
Wanneer je wint, krijg je endscorepunten (maar enkel als je het hoogste staat op het muntenspoor). Na 7 rondes zit het spel er op. Je krijgt nog punten voor gebouwen of vluchtelingen, voor velden die niet in brand staan en voor de scouting/intrigue-kaarten. Ook je punten van de overwinningen tellen nog op. 

Componenten van deluxe-version zijn wel mooi. Passen ook thematisch beter dan cubes of tokens (retail). Maar het zorgt wel voor wat prutswerk om die mini-soldaatje op de muren te plaatsen. Gameplay is goed. De combinatie van de mechanismes zit goed in elkaar. Weinig downtime. Wel minder interactie dan verwacht. Enkel bij de workerplacement zit je elkaar wat in de weg. Bij de combat speel je enkel tegen het spel (invaders) en niet tegen elkaar. Spel duurt wel behoorlijk, met 2 speelden we al snel bijna 2u.
Conclusie: eentje om zeker nog te spelen, met 2 of 3.

Geen opmerkingen: