zaterdag 4 mei 2024

La Granja Deluxe Master Set

La Granja Deluxe Master Set
Multi-use cards met resources leveren aan goalcards
In een grijs verleden speelde ik deze al eens maar dan in de oudere niet-deluxe versie. Het spel was dus niet helemaal nieuw voor mij.
Er zijn 6 rondes met 4 fases met in elke fase nog een aantal acties die elke speler om beurt uitvoert.
*Fase 1:
- Je speelt een kaart en neemt terug kaarten op handen tot je handlimiet. Kaarten kan je spelen links van je bord als veld, rechts als extra mogelijkheden voor inkomsten, leveringen en handlimiet net als plaats voor extra varkens. Bovenaan voor marktkraampje waar je goederen kan leveren en onderaan als voordeel voor de rest van het spel.
- Inkomen: je neemt zoveel munten als rechts aangegeven en je eventuele extra inkomsten dankzij bepaalde kaartvoordelen of voordelen van vrijgespeelde tokens.
- Je velden produceren als er niets op staat en als je 2 varkens hebt zorgen ze voor een extra varken als je daar rechts op een kaart plaats voor hebt.
- Je kan een dak kopen voor op je schuur. Je betaalt de munten, krijgt de punten die je afdekt en hebt een voordeel dat je kan inzetten wanneer het jou uitkomt.
*Fase 2:
De dobbelstenen worden gerold door de startspeler die ronde. Daarna kies je elk om beurt 1 dobbelsteen en voert de actie uit. Dit doe je een 2e keer. De dobbelsteen die over schiet, die mag iedereen gebruiken voor de actie.
-1: je krijgt een varken
- 2: je kiest tussen een kaart spelen of je basisresource (olijven, tarwe, druiven)
- 3: je kiest 2 verschillende basisresources
- 4: je krijgt 4 munten
- 5: je kiest tussen 2 gratis upgrades, 1 upgrade en 1 siesta of 2 siestas. Upgrades maken bv van bepaalde basisproducten een ander product zoals potjes, wijn, vlees.
- 6: je kiest tussen een levering of 2 munten
*Fase 3:
- Iedere speler kiest een ezel-tegel. Dit bepaalt de hoeveelheid leveringen die je later mag doen en/of hoeveel siesta je zal nemen.
- Siesta-track wordt bijgewerkt en de nieuwe spelersvolgorde wordt bepaald
- In de nieuwe spelersvolgorde worden leveringen afgewerkt. Je kan producten leveren aan je eigen marktkraam of aan het spelbord. Lever je aan het spelbord, dan kan je bij het rijtje leveringen dat je afgewerkt hebt een voordeeltoken krijgen dat je bij de rest van het spel iets oplevert. Bij het leveren aan je marktkraam ga je bij een volle kaart een kratje krijgen dat je later kan inwisselen voor een gekozen voordeel (munten, basisresources, een varken,...) en ga je een pion op 1 van de cijfers op het spelbord zetten. Je krijgt die punten en 1 punt extra voor elke speler die je wegspeelt die naast je gekozen veld staat met een lager cijfer.
- Je kan nu nog een levering doen per extra ezel die je vrijspeelde aan de rechterkant van je spelbordje.
*Fase 4:
- Je krijgt 1 punt per pion op het veld op het spelbord
- Je krijgt punten afhankelijk waar je staat op het siesta-spoor
- Dak-tokens worden klaargelegd voor de volgende ronde
- Eventuele tokens van 1x per ronde worden gerefreshed
Naast deze acties per ronde heb je nog een aantal vrije acties die eigenlijk heel logisch zijn. Je kan in je beurt altijd een resource kopen, verkopen of upgraden. Je kan een kratje omruilen naar het gewenste voordeel. Je kan een daktegel activeren.
Na 6 rondes volgt er nog een eindscoring.
Goederen die je nog hebt worden verkocht en elke 5 munten leveren nog 1 punt op. Daarna tel je al je punten die je tijdens het spel gekregen hebt en weet je wie het beste zijn boerderij kon runnen.

Conclusie:
Deze deluxe-versie is natuurlijk heel mooi van componenten. Alle tokens in dik hout, mooi afgewerkt. Extra kleine uitbreiding in de doos. Symbolen zijn snel duidelijk eenmaal je bezig bent met spelen. Het is soms even nadenken bij de tekst van sommige kaarten maar over het algemeen zijn die ook duidelijk. Het spel oogt in deze deluxe-versie wel heel mooi.
Gameplay is eentje om van te smullen als je houdt van multi-use kaarten. Elke kaart kan je op 4 manieren gebruiken en gaat je voor lastige keuzes komen te zetten. De fases lijken uitgebreid maar spelen eigenlijk vrij vlot eens je een rondje achter de rug hebt en weet hoe het werkt. Er zitten dan ook goeie player-aids bij zodat je direct weet wat de volgorde is van de fases en acties. Doordat elke speler elk om beurt elke actie kan doen, is downtime beperkt. Al kan deze er wel al eens zijn. zeker met 4 spelers en de vele keuzes. Ondanks dit is het spel toch vrij straightforward. De weg er naartoe is bezaaid met keuzes maar het uiteindelijke doel is toch de geleverde goederen omzetten in zoveel mogelijk punten.
Ik speel deze met veel plezier nog eens mee. Maar ga hem niet aankopen. Enerzijds omdat deze al in de spelersgroep zit. Anderzijds omdat ik 'El Burro' in bezit heb en El Burro is eentje in dezelfde reeks als La Granja met een aantal extra elementen in het spel waardoor er minder gefocussed wordt op enkel leveringen. Ik ben dus benieuwd welke van de 2 mijn uiteindelijke voorkeur zal wegdragen. Nog even geduld... 

Geen opmerkingen: