dinsdag 16 juli 2024

Yukon Airways

Yukon Airways
Pick up and deliver in combi met dice-drafting.
Er worden 6 rondes gespeeld en in elke ronde ga je verschillende stappen doen waarbij je 1 of meerdere dobbelstenen gaat draften, de eventueel bijhorende actie uitvoeren en daarna in nieuwe spelersvolgorde een locatie bepalen door je kaarten en daar naartoe vliegen om een dobbelsteen te leveren
Pick up (dice-drafting): Je kiest een locatie en neemt 1 of meerdere dobbelstenen van 1 kleur (of 2 kleuren indien je dit vrijspeelde). Je kan eventueel dobbelstenen verplaatsen en betaalt voor iedere verplaatsing 1 munt. Iedere locatie heeft een bijhorende actie: een kaart trekken, 2 verschillende dobbelstenen nemen, 1 fuel krijgen en 1 dobbelsteen gratis verplaatsen, 2 fuel of voor 1 munt een switch aan zetten.
Deliver: Je krijgt zoveel brandstof als je nog plaatsen over hebt op je vliegtuig. Eventueel aangevuld met extra brandstof die je vrijspeelde. Je kiest een kaart (of 3 gedekte indien je de locatie waar je naartoe wil niet hebt in je handkaarten) en daarbij staat hoeveel brandstof je nodig hebt om tot daar te geraken. Je plaatst een gekozen dobbelsteen op de kaart, neemt een blokje van dezelfde kleur als je dobbelsteen en legt het op je spelbordje op de juiste plaats (als de kleur niet matcht, neem je een grijs blokje). Daarna mag je een bonusactie doen (indien de kleur matchte): ofwel een switchknop aanzetten ofwel een meter eentje omhoog plaatsen. Dit zijn permanente voordelen die je gaat vrijspelen.
Wanneer iedereen dit gedaan heeft kan je nog naar een volgende locatie vliegen indien je nog genoeg brandstof hebt (en eventueel een 3e en 4e keer).
Daarna krijg je je inkomen: voor elke dobbelsteen die je afleverde 1 munt, het hoogste (brandstof)cijfer waar je leverde. En eventuele extra's van duurste locatie of de 3 goalcards.
Bij de voorbereiding voor de volgende ronde trek je opnieuw kaarten en discard je tot je handlimiet.
Na 6 rondes tel je de munten (punten) die je tijdens het spel verzamelde, tel je nog je kerstbonus (meter op je spelbordje), eventueel vrijgespeelde bonus met je switch-knop en set-collection van verschillende locaties waar je geleverd hebt.

Conclusie: Artwork past volledig bij het spel. Pick up and deliver met een vliegtuigje en dan je spelbordje met metertjes en knopjes die je aan kan zetten. Thematisch leuk gevonden. De locatie-kaarten zijn wel wat saai maar wel erg duidelijk, die doen wat ze moeten doen.
Gameplay is fijn. De dobbelstenen kiezen kan wel wat interactie (en frustratie) met zich meebrengen. En spelersvolgorde is hier dan ook wel belangrijk, zeker na een paar rondes. Want je wil toch wel graag als eerste die kleur gaan bezorgen voordat een medespeler sneller is en met je bonus weg loopt.
Welke bonussen je neemt, zal dan ook wel een stuk bepalen hoe je gaat spelen. Al is de kanttekening hier bij dat je vaak deels dezelfde tactiek zal volgen als je medespelers, aangezien een aantal mogelijkheden bijna noodzakelijk snel moeten aan-geswitcht worden om goed te gaan scoren.
Dat is dan ook het minpunt van het spel. Herspeelbaarheid is niet zo groot. Natuurlijk ga je altijd wel andere kaarten in handen hebben en liggen de gekleurde blokjes anders. Maar over de grote lijnen zal je altijd wel dezelfde voordelen eerst vrijspelen en zijn de keuzes dus wel beperkter.
Ik sluit dus met veel plezier nog eens aan maar dit is geen spel dat ik telkens opnieuw en opnieuw zal willen spelen. Wel leuk voor een keertje.

Geen opmerkingen: