Spectacular
Dicedrafting, tiledrafting en tileplacement
Er worden 2 rondes gespeeld waarin je telkens 8 tegels/dobbelstenen gaat draften van een gemeenschappelijk bordje.
Je hebt een setje met eigen tegels en dobbelstenen en iedere speler heeft ook een gemeenschappelijk bordje voor zich liggen dat elke beurt doorgegeven wordt naar de speler links naast je.
In ronde 1 ga je zowel van je eigen stack tegels of dobbelstenen eentje selecteren en ook van het gemeenschappelijk bordje dat voor je ligt eentje selecteren. Je gaat deze 2 gekozen tegels en/of dobbelstenen puzzelen op je spelersbordje. En dan geef je het gemeenschappelijke bordje door.
Tegels kan je om het even waar leggen maar je gaat enerzijds habitats willen maken met dezelfde kleur, anderzijds ga je ook willen een watchtower (een gevormde cirkel) zetten om extra te scoren. Dobbelstenen kan je enkel op dezelfde kleur leggen en afhankelijk van de tegel leg je een 1 of 2 of kan je elk cijfer leggen, behalve de 6. Een 6 kan je enkel leggen op de voorgedrukte tegel op je spelersbordje of naast een watchtower. Een dobbelsteen kan je ook manipuleren met een token, maar kan maar 1x per kleur, dus goed afwegen wanneer je dit wil doen.
Na ronde 1 scoor je het ogen van de dobbelstenen die verbonden zijn met je voorgedrukt 'ticket'.
In ronde 2 puzzel je hetzelfde (al zal ergens halverwege ronde 2 je eigen stack wel op zijn) en scoor je op het einde geen ticket-route maar wel de habitats (kleur tegels): het aantal hartjes maal het aantal ogen op de dobbelstenen in dat gebied. Daarnaast scoor je ook de watchtowers: het aantal ogen als elke plaats naast de watchtower een dobbelsteen heeft. En als laatste nog het aantal verschillende dieren.
Een extra module is de missiekaarten die extra punten geven als je op het einde er in geslaagde bent dit te voltooien.
Alles samen tellen en je hebt de winnaar.
Conclusie:
Artwork en kleuren zijn mooi. Al mochten de dieren toch wat duidelijker getekend geweest zijn. Sommige dieren gelijken van kleuren en positie wel op elkaar. En tussen de dobbelstenen en watchtowers door moet je soms wel goed kijken.
De set-up wordt makkelijker gemaakt door een mooie insert van doosjes waar op staat wat waar zit. Toch wel een pluspuntje hiervoor!
Gameplay zelf is heel eenvoudig: tegel of dobbelsteen selecteren en dan puzzelen. Het puzzelaspect, daar zit het addertje. Er scoort veel op verschillende manieren. Het is dus echt soms tellen, rekenenen, zoeken,... Op zich ok maar bij een 1e play vonden wij dit niet zo evident door de hoeveelheid manieren om te scoren. Wij kwamen helemaal nog niet toe aan het kijken wat op de gemeenschappelijke bordjes ligt om zo vooruit te gaan plannen of te gaan hatedraften als je zelf niets kan gebruiken. Ik vermoed dat je deze een aantal keren moet spelen om dit te kunnen doen.
B was niet echt fan. En ook medespeler en ikzelf hadden eerder een ok dan een wauw-gevoel. Ik had eer wat meer van verwacht. Als ik deze dan vergelijk met bv Caldera Park (waar je iets eenvoudiger gaat puzzelen maar dan wel meer interactie krijgt) of Calico/Cascadia waarbij je gaat draften en puzzelen, dan vinden we die eigenlijk beter dan Spectacular.
Benieuwd dus of we deze vaker gaan spelen of hij toch ergens op de verkoop-stapel terecht zal komen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten