dinsdag 11 maart 2008

Plastische chirurgie

Engeland staat in rep en roer. De ouders van een meisje met het syndroom van Down lieten hun dochtertje zware plastische chirurgie ondergaan, om haar "aan te passen" aan haar leeftijdsgenootjes. Nog voor het mongooltje vijf was, had ze al drie pijnlijke operaties meegemaakt, zegt de Daily Mail. Ouders van een ander meisje overwegen nu hetzelfde te doen om hun dochtertje beter te laten "aanvaarden".
"Kindermishandeling"
De Britse ouders krijgen bakken kritiek over zich. Sommigen beweren zelfs dat hun daden gelijk staan met kindermishandeling. De ouders reageren dan weer door te stellen dat niemand klaagt wanneer "normale" kinderen hun flaporen laten behandelen. "Waarom zou dat dan anders moeten zijn voor een kind met het syndroom van Down?", zegt Kim Bussey, de mama van Georgia. Zij zegt uit liefde voor haar dochtertje te hebben gehandeld, na meer dan een jaar nagedacht te hebben over de chirurgische ingrepen.
Drie ingrepen
In een eerste stap werd de tong van Georgia ingekort zodat ze die niet meer kan uitsteken. Daarna werd de huid rond de ogen aangepakt, om de typische gelaatstrekken van mongooltjes weg te werken. Tot slot kwamen de wat uitstekende oren aan de beurt. "Maatschappij past zich niet aan"
"De maatschappij oordeelt nu eenmaal vaak op basis van het uiterlijk", weet mama Bussey nog. "Dat zal niet snel veranderen. Dan passen wij Georgia maar aan aan de maatschappij, in plaats van omgekeerd." (jv)
http://www.hetlaatstenieuws.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/201861/2008/03/11/Ouders-kiezen-voor-plastische-chirurgie-voor-mongooltje.dhtml

Eerst en vooral wil ik zeggen dat Mongolen in Mongolë wonen. En de personen waarover hier gesproken wordt zijn geen mongolen, maar personen met downsyndroom.
Ik begrijp deze ouders totaal niet. Een kind onnodig een aantal pijnlijke operaties laten ondergaan om zogezegd beter aanvaard te worden in deze maatschappij. Dit meisje blijft downsyndroom hebben, of je dit nu uiterlijk aan haar ziet of niet.
Ik vind dit trouwens een gevaarlijke redenering. Waarom moeten onze kinderen zich aanpassen aan wat de maatschappij uiterlijk belangrijk vind vooraleer ze aanvaard zouden worden? Mensen met downsyndroom hebben nu eenmaal bepaalde typische uiterlijke kenmerken. En de maatschappij zal hen moeten leren aanvaarden zoals ze zijn. Zowel uiterlijk als innerlijk.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Lieze,
Ik zou het niet beter kunnen zeggen :o) Ik kom hier regelmatig eens lezen, leuk om jouw gezinnetje hier te kunnen volgen!
Groetjes, Sigi

Anoniem zei

Groot gelijk Lieze.
We hebben het persoonlijk ondervonden hoe sommige ouders er tegenover staan , onbegrijpelijk is het.

Anoniem zei

Lieze, volledig mee akkoord !