zaterdag 18 juli 2020

Lisboa board game

Lisboa is een spel van de ontwerper Vital Lacerda, bekend voor zijn goeie zware eurogames. Dit is ons 1e spel van de ontwerper en de eerste keer dat ik een "Lacerda" speelde. Voor mij was het een schot in de roos.
Je hebt multi-use kaarten waarbij je moet kiezen waarvoor je welke kaart gaat gebruiken. Een voordeel in je eigen portfolio en 1 van de 2 mogelijke acties kiezen? Of ga je die kaart toch gebruiken voor 1 van de acties op het spelersbord (met verlies van het voordeel van de kaart)?
Heel veel om rekening mee te houden, veel mogelijkheden,... Belangrijk om te kiezen wanneer je de actie van een medespeler volgt en wanneer je even de kat uit de boom kijkt zodat je je eigen actie nog kan betalen. Zorgen dat je voldoende geld genereert, maar ook zorgen dat je voordelen scoort door gebouwen te plaatsen (en de meerderheid per kleur te hebben want dat levert heel wat punten op) EN commerciƫle gebouwen te openen zodat de gebouwen ook scoren tussendoor. Of ga je net voor veel end-game punten door decreten.
Heavy, crunchy, head-exploding. Maar wel een heel goed spel. Eens je het door hebt, klikt het ook wel en kan je mooie combo's maken.
Het artwork is ook een mooie plus.
Ik vermoed echter wel dat dit de eerste en enige Lacerda in de collectie zal blijven, want dit soort spel is eentje die niet voor elke spelersgroep weggelegd is. En hier in huis komen de echt zware spellen niet zo vaak op tafel. Maar dit is wel degelijk een blijvertje!

Geen opmerkingen: