vrijdag 14 november 2008

Thuisbegeleiding vreest langere wachttijden

Thuisbegeleiding vreest langere wachttijden
Er komt volgend jaar geen extra geld voor thuisbegeleidingsdiensten. Wachttijden zullen nog toenemen.
Tanderuis, de Oost-Vlaamse thuisbegeleidingsdienst voor personen met autisme, slaat alarm. In een brief aan alle gezinnen die zich voor thuisbegeleiding bij hen hebben aangemeld, leggen ze uit dat de nu al bestaande wachttijd, van 2 tot 2,5 jaar, volgend jaar wellicht zal oplopen."De minister heeft ons laten weten dat er volgend jaar niet in uitbreidingsmiddelen voorzien is op de begroting van het Vlaams Agentschap. Tot nu toe konden we de afgelopen jaren elk jaar een beetje groeien. Het was niet heel veel en we kenden nog altijd wachtlijsten. Maar nu gaat het alleen nog maar erger worden, vrezen we", aldus directeur Danny Aelvoet.
Tanderuis heeft 400 Oost-Vlaamse gezinnen in begeleiding, en er staan er nu nog eens 375 te wachten. Als er in september volgend jaar geen uitbreiding komt, zoals de voorbije zeven jaar wel telkens is gebeurd, zullen er vermoedelijk 500 gezinnen op de wachtlijst staan.
Er zijn vergelijkbare thuisbegeleidingsdiensten in elke Vlaamse provincie en voor vijf groepen handicaps. Samen hebben die 1.520 gezinnen in begeleiding en 1.565 wachtenden.
De Vlaamse minister van Welzijn, Steven Vanackere (CD&V), benadrukt wel dat hij ijvert voor een meerjarenplan voor de gehandicaptenzorg, waardoor uitbreiding mogelijk zou worden vanaf 2010. (belga/tdb)
14/11/08 06u19

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/487509/2008/11/14/Thuisbegeleiding-vreest-langere-wachttijden.dhtml

Dit is weeral een kaakslag voor de gezinnen met een kind met een handicap. Gezinnen die begeleiding nodig hebben, hebben die NU nodig, niet over zoveel jaar. Er is nu al zoveel keer geld beloofd voor de 'gehandicapten'sector, maar weeral eens blijken dit loze beloften.

Geen opmerkingen: