woensdag 10 juli 2019

Ex Libris

In een boekenverslaafd gezin moeten we toch wel een boardgame hebben met boeken als thema.
In Ex Libris moet je een bibliotheek opbouwen. Je boekenrek moet alfabetisch geordend zijn, zowel op letter als op cijfervolgorde onder de letters. Het moet stabiel zijn. En je moet zorgen dat bepaalde gegeerde boeken vaak in je boekenkast voorkomen om punten te scoren. Dit is zowel een gemeenschappelijk doel voor een bepaalde boekensoort als een persoonlijk (verborgen) doel. Sommige boeken zijn echter verbannen en daarvoor krijg je minpunten in de eindscoring.
Je hebt een karakter met een speciale eigenschap en een aantal werkers. Je kan verschillende actievelden bezoeken die er voor zorgen dat je kaarten krijgt met een aantal boeken op, die dan ook nog een letter en cijfer hebben. En dan moet je zorgen dat je je boeken zo goed mogelijk in de boekenrekken gaat zetten.
Het is een relatief makkelijke workerplacement, elke actiespot is positief en bruikbaar. Het thema past er heel mooi bij, actievelden als 'garage sale', karakters als een boekenwurm,... maken dat je je echt wel inbeeldt dat je een bibliotheek runt.
Het enige nadeel is de niet zo duidelijke en te klein gedrukte tekst op de actievelden. Er is wel een hulpblad voor iedere speler waar elk actieveld nog eens uitgelegd staat. Maar het blijft jammer dat een verder zo goed uitgewerkt en afgewerkt spel dit nodig heeft om vlot te kunnen spelen.

Geen opmerkingen: