zondag 13 september 2020

Lorenzo Il Magnifico

Lorenzo Il Magnifico, 1 van de spellen die we meenamen van Spiel Essen '19. Toen konden we de Duitse versie erg goedkoop vinden, spel is taalonafhankelijk. De Engelstalige regels zijn ook makkelijk te vinden. De Engelstalige appendix met de uitleg van de excommunicatietegels en de leadercards was een zoektocht. Gelukkig intussen in bezit, dus we konden het spel uittesten.
Het kleine broertje Masters of Renaissance speelden we al eerder en dit kon ons toen wel bekoren. We waren dan ook wel benieuwd naar Lorenzo Il Magnifico.
Het spel is een typische workerplacement en engine-builder.
Je hebt elk 3 gekleurde family-members (workers) en 1 ongekleurde family-member. Je kan op de basis-workerspots staan en dan voer je die actie uit (resources krijgen of produceren of harvesten). Of je kan je werker in 1 van de 4 kolommen plaatsen en een kaart kopen voor op je spelersbord en zo je engine opbouwen. Elke kleur kaart heeft een kost en een soort voordeel. Maar let op, als er al een werker in die kolom staat, betaal je 3 munten extra. Pas op: je mag je eigen kleur niet 2x op dezelfde kolom hebben. En daar komt de ongekleurde family-member kijken, want die mag je wel in een kolom plaatsen waar je eigen kleur al staat. De workers hebben allemaal een bepaalde waarde en die hangt af van de dobbelstenen. Die waarde kan je wel verhogen aan de hand van kaarten en/of resources (servants).
Naast zo goed mogelijk je engine opbouwen en punten scoren, moet je ook zorgen dat je de kerk steunt of je wordt geexcomunniceerd. En dan heb je een nadeel voor de rest van het spel.
We hebben hem een eerste keer gespeeld en uitgetest met 2. En dan is er weinig aan.
Met 2 spelers ben je bijna zeker dat je ofwel startspeler bent en je je engine in gang kan zetten. Ofwel ben je als 2e aan de beurt en kan je dat niet. Met meer spelers kan iedereen de engine in gang duwen maar is die minder krachtig (tenzij je bijbetaald). En dat is toch wel een belangrijk deel van het spel om resources te krijgen (zodat je nieuwe kaarten kan kopen), vooruit kan gaan op verschillende sporen en punten kan scoren.
We willen hem zeker nog eens spelen met meer spelers. Maar om met 2 te spelen zal deze niet nog eens op tafel komen.

Geen opmerkingen: