zondag 25 juli 2021

Flipover Frog

Flipover Frog
Een fillertje. Beetje geheugenspel, beetje tactisch maar ook vooral wat geluk.
Je trekt blind een kleurtje van kikker en houdt dit verborgen voor je medespelers. Wanneer op het einde van het spel deze kikker als meeste kleur bovenaan ligt, heb je gewonnen.
Je krijgt 3 kaartjes in je hand en daarvan speel je er 1 in je beurt. De kaartjes zijn kikkers of slangen.
Op de kikkerkaartjes staat een kleur kikker en pijltjes (diagonaal of horizontaal+vertikaal). De pijltjes geven aan welke kikkers geflipt (omgedraaid) worden. Op een omgedraaide kikker (achterkant van het kaartje) kan je een nieuwe kikker leggen.
De kaartjes met een slang kunnen een kikker opeten. Zo kan je de openliggende kikker van een kleur van een tegenstander uit het spel verwijderen.
Het spel stopt wanneer alle kaartjes opgebruikt zijn of wanneer alle 16 vakjes bezet zijn door een kikkerkaart.
Leuk als fillertje. Niet moeilijk van regels. Maar geen wauw-factor. Ok om tussendoor te spelen of de avond mee af te sluiten.

Ragusa

Ragusa
Het eerste spel in de trilogie met Venice en Florence (die laatste is nog niet geproduceerd, de kickstarter-campagne is wel al afgelopen).
Workerplacement (of eerder huisjes plaatsen), action-selection en resource-management.
Het spel duurt 12 beurten en in je beurt ga je een huisje plaatsen en mogelijke actie uitvoeren.
De belangrijkste regel bij het plaatsen van je huisje is wanneer je in hetzelfde hexagon rond 1 resource of rond 1 actie plaatst, moet je voldoende hout of steen hebben.
Je eerste huisje plaats je in het platteland. De resources die in de cirkel rond je huisje staan, krijg je. Die basisrecources hou je bij door je kaartje op het juiste aantal te draaien.
Daarna kan je, wanneer je een steen hebt, je volgende huisje op een stadsdeel plaatsen. Daarbij krijg je de mogelijke resources die op het platteland staan (wanneer je je huisje aan de rand plaatst) en de bijhorende actie(s). Je mag je huisje enkel plaatsen als je alle acties kan uitvoeren.
Mogelijke acties zijn:
- muur bouwen (waarbij je onmiddellijk punten scoort en die ook voor de eindtelling belangrijk zijn)
- een toren bouwen (belangrijk voor de eindtelling van de muur)
- druiven omzetten in wijn
- erts omzetten in zilver
- olijven omzetten in olie
- vis omzetten in punten
- een luxeproduct (zilver, olie of wijn) verkopen voor punten
- een goalcard nemen
- een boot met speciale goederen kopen (instant punten en kunnen belangrijk zijn voor je goalcards)
- inzetten op endgame set collection
Het leuke is dat wanneer je een huisje in het stadsdeel plaatst, je op heel veel acties ook de andere spelers een cadeau geeft. Want iedereen die al een huisje heeft op die stadsactie kan die actie 1x uitvoeren per huisje dat hij/zij al staan heeft. Het is dus belangrijk om voor je eerste huisjes in het stadsdeel te kiezen voor een actie die je vaak wil gebruiken. Want hoe later je je huisje plaatst op een stadsdeel, hoe minder vaak je die actie zal kunnen uitvoeren.
Wanneer iedereen zijn 12 huisjes geplaatst heeft, stopt het spel en volgt de eindscore. Punten voor eindscore haal je nog door de goalcards en door de endgame set-collection. Wie het meeste punten heeft, wint het spel.
De productiekwaliteit is goed. Artwork en vooral kleurgebruik van resources is niet altijd even duidelijk. Het zijn donkere kleuren voor de luxeproducten waardoor bv olie en wijn heel moeilijk te onderscheiden zijn op het speelbord (vooral bij de aankoopprijs van de boten).
Gameplay is wel super. Je hebt maar 12 beurten maar omdat je ook acties kan doen in de beurt van de andere speler(s) kan je veel meer doen dan je in eerste instantie dacht. Je blijft daardoor ook constant betrokken bij het spel en er is amper downtime. 
Goed spel.

Spirits of the Wild

Spirits of the Wild
Eentje die al superlang op mijn wishlist staat maar die zooooo moeilijk te verkrijgen is. En waar nu zo'n hoge prijzen voor gevraagd worden, dat het niet meer in verhouding staat tot wat het spel brengt. Jammer maar helaas.
Gelukkig zit deze wel in de spelersgroep, dus indien gewenst kan ik hem wel eens spelen.
Het is een pure 2 speler met set-collection. 
In je beurt ga je 1 van de acties van je kaartje doen en draai je je kaartje om. Wanneer je 3 kaartjes omgedraaid hebt, kan je ervoor kiezen om ze terug te draaien en de actie van 1 van de spirits te gebruiken.
Met bepaalde kaarten kan je de coyote inzetten. Daarmee blokkeer je een verzamelplaats bij je tegenstander. 
Je gaat steentjes verzamelen en via set-collection punten verzamelen. De doorzichtige steentjes worden gebruikt als verdubbelaar. 
Wanneer er 5 in het spel zitten, dan is het spel gedaan.
Het is een simpel spel met wel wat diepgang. Voor welke setjes ga je, welke actie van de tegenstander ga je blokkeren. Heel mooi vormgegeven, prachtige artwork. En dat in combinatie met leuke gameplay zorgt er voor dat dit mijn grailgame is.

Bergbever

J heeft op scoutskamp zijn totem behaald. Vanaf nu heet hij Bergbever. Een naam die wel bij hem past. Hij is dan ook heel trots op zijn totemnaam.

39

Woensdag was ik jarig. 39 werd gevierd door een rustig zomerdagje met lekker eten.
Ontbijt in het zonnetje, boeketje bloemen gekregen, wandeling in de Gentbrugse Meersen, mosseltjes met friet, boek lezen en in goed gezelschap nog een spel spelen.

Monasterium

Monasterium
Deze stond lang op het lijstje maar wegens aankoop van andere spellen is deze wat in het vergeethoekje geraakt. Vorige maandag hadden we dan eindelijk de kans om hem eens te spelen.
Het is een spel met dicedrafting en action-selection. Met naast het 'hoofdspel' ook een mini-puzzeltje om extra resources en punten te verdienen. Dit mini-spel lijkt in het begin niet zo belangrijk maar wie er niet op speelt, loopt echt heel wat voordelen mis.
Er zijn een bepaald aantal beurten: 3 rondes waarbij iedere speler in 1 ronde 1x startspeler is.
Een ronde wordt ingedeeld in 3 stukken: dobbelen, dobbelstenen kiezen en acties uitvoeren, alles klaarzetten voor de volgende. Iedereen is 1x startspeler in een ronde, dus afhankelijk van het aantal spelers ga je meer of minder speelbeurten hebben.
- Dobbelen: Je gooit je dobbelstenen en kiest 1 cijfer uit en legt alle dobbelstenen van dat cijfer op de plek op het speelbord. Dit doe je in spelersvolgorde en blijf je doen tot al je dobbelstenen op het speelbord liggen. Je kan 1x je token inzetten om te herdobbelen.
- Dobbelstenen kiezen en acties uitvoeren. In je beurt kies je een cijfer (gelinkt aan een actie) en neemt daar dobbelstenen. Hoeveel dobbelstenen je kan nemen (en hoeveel acties je kan doen) hangt af van kleur en cijfer. Wanneer je eigen kleur van dobbelsteen bij het gekozen cijfer ligt, neem je die dobbelsteen en nog max 2 witte dobbelstenen er bij. Ligt je kleur er niet, neem je enkel max 3 witte dobbelstenen. Bij het cijfer 6 (joker) kan je max 1 dobbelsteen nemen. Als je eigen kleur er ligt, ben je verplicht die dobbelsteen eerst te nemen.
Met de gekozen dobbelstenen voer je dan acties uit. In het begin heb je maar 1 mogelijke actie met het gekozen cijfer. Wanneer je verder in het spel zit, ga je meer acties vrijgespeeld hebben. Maar die vrijgespeelde acties mag je maar 1x per beurt uitvoeren (de basisactie van het cijfer kan je meerdere keren doen).
De basisacties zijn
1: betaal de kostprijs, speel een actieveld vrij en plaats je meeple op het speelbord. De plaats op het speelbord wordt bepaald door welke kostprijs je betaald hebt (plaatsingsvoorwaarde staat op je spelersbordje) en waar je reiziger staat.
Dit is een heel belangrijke actie want daardoor speel je enerzijds andere acties vrij. Maar werk je ook toe naar doelkaarten die zeggen waar je meeples moeten staan om extra punten te verdienen.
2: neem een soepketel (resource)
3: neem een schilderij (resource)
4: neem een bidketting (resource)
5: verplaats je reiziger (en neem het voordeel wanneer je die passeert)
6: joker
Ieder cijfer heeft wel op 2 rijen dezelfde actie die je kan vrijspelen:
- het nemen van een glasraam op een plaats waar 1 van je meeples in de kerk staat. Met die glasramen ga je puzzelen in het mini-spelletje voor extra resources en punten
- het omdraaien van een basisactie waardoor je iedere keer je de basisactie doet van dat cijfer ook een extra punt krijgt
Wanneer alle dobbelstenen gekozen zijn, ga je het bord klaarzetten voor de volgende beurt. Wanneer iedereen 1x startspeler geweest is, schuift de ronde-tracker op. En na 3 rondes gebeurt de eindtelling. Wie het meeste punten heeft, is gewonnen.

Het is een echte eurogame dus het thema is eigenlijk van weinig belang. Het mini-spelletje is dan wel wel mooi vormgegeven in thema door de glasraampjes die je moet puzzelen. Dit zorgt voor mooie artwork en dat is wel een pluspunt.
In het begin is het echt veel. Zeker bij een eerste keer spelen is het gokken welke van de 20 mogelijke extra acties je snel wil vrijspelen. Terwijl dit wel een stuk je strategie bepaalt voor de rest van het spel.
Voor mij zeker een toppertje. B was niet zo overtuigd.
Conclusie: niet voor onze kast maar ik sluit met veel plezier aan wanneer hij ergens gespeeld wordt.

maandag 19 juli 2021

Zonsondergang zaterdagavond

Op zaterdag was het een zonsondergang 'uit de boekskes'. Geen wolkje aan de hemel. Goudkleurige zon, strand en zee. Dit betovert me telkens weer.