zondag 13 maart 2022

Shards of the Jaguar

Shards of the Jaguar
Plaats vallen, beweeg, raap edelstenen en allerlei tokens op en zorg dat je na 8 rondes bij de uitgang bent.
Bepaal spelersvolgorde wie als 1e een val kan kiezen.
Iedere speler kiest een val en gaat dan gedekt kiezen op welke symbolen/kleuren die val zal toeslaan.
In spelersvolgorde van de geplaatste vallen ga je actiepunten gebruiken. Per ronde heb je 4 actiepunten, in de laatste 2 rondes heb je er 5.
Actiepunten kunnen gebruikt worden om te bewegen, een kristal, token of puzzelstukje op te rapen.
Wanneer iedere speler zijn acties gedaan heeft, treden de vallen in werking. De speler toont de gekozen plaats van de val en verwondt of vervloekt (2 tracks op je spelersbordje) de spelers die er staan. Voor iedere speler die door de val geraakt wordt, krijgt wie de val gekozen heeft glory. Het glorytrack zorgt voor eindscore-punten maar ook voor éénmalige voordelen bij het passeren van bepaalde punten. De laatste 2 vallen leveren een voordeel op voor de speler die ze activeert ipv de andere spelers te verwonden.
Na 6 rondes gaat de muur weg en kan je in het laatste gedeelte. Daar kan je een hart van de jaguar ophalen (rood kristal) door op de plaats van de opgeraapte puzzelstukjes te staan.
Na 8 rondes krijg je nog een aantal stappen afhankelijk van je levenstrack en kan je nog een extra voordeel oprapen bij het naar buiten gaan wat je eindpunten oplevert.
Daarna volgt de eindscore.
Elke kleur kristal scoort op een andere manier. Daarnaast krijg je nog punten voor je levenstrack en minpunten voor je vloektrack.
Ook doelkaarten scoren nog voor wie er in slaagde zijn pion daar te krijgen.
Iedere speler heeft tijdens het spel ook nog een speciale kracht van zijn karakter die hij kan activeren door kristallen te activeren bij tokens. En met bepaalde tokens krijg je resources die je kan inzetten voor bepaalde voordelen (extra actiepunten, levens krijgen,...). Niet noodzakelijk (je kan ook zonder spelen, zoals uitgelegd in het regelboekje) maar geeft wel een extra. 

De meningen waren verdeeld. Zoon en ik vonden deze wel leuk. Man en dochter vonden er niets aan. De punten lagen ook erg ver uiteen met hoge score voor de winnaar en de verliezer die gedubbeld werd in punten. 
Het is ook een minder gebruikt mechanisme waar niet iedereen fan van is.
De componenten zijn goed van kwaliteit en de symbolen zijn duidelijk. Een kleurrijk bord dat in het begin druk oogt maar wel goed te zien en te duiden is.
Veel info in het begin. Maar met 4 spelers speel je effectief 1,5u de speeltijd aangegeven op de doos. Een ronde speelt ook erg vlot en is eenvoudig uit te voeren. De mogelijke keuzes zorgen niet voor veel downtime.
Herspeelbaarheid is groot wegens de verschillende opzetmogelijkheden van de 4 delen van het speelbord en de vallen die in een andere volgorde liggen. Ook de verschillende tokens, doelkaarten,... zorgen voor voldoende herspeelbaarheid.

Geen opmerkingen: