donderdag 22 september 2022

Fyfe

Na Bus kwam Fyfe op tafel. Een typisch puzzelspel waar toch wel wat denkwerk in gaat.
Elke schijf heeft een kleur, waarde en symbool. En die ga je in bepaalde combinaties moeten leggen om te scoren. Waarbij je zelf kiest waar je wat wil gaan scoren.
Je speelt eigenlijk simultaan. Je trekt een schijfje uit het zakje (in de 1e beurt 2) en legt die op je bordje (letterlijk, de tekening van een bord).
Wanneer iedereen een schijfje genomen heeft, kies je 1 van de 2 schijven en leg je die op 1 vak in het 5x5 veld van je spelersbord. Als je nog geen scoring-tegel hebt in de rij of kolom waar je je schijf legt, kan je daar eentje leggen (in de 1e beurt is dit verplicht).
Scoor je een rij/kolom/diagonaal dan laat je dit weten aan je medespelers. Scoort niemand anders diezelfde scoretegel, dan krijg je bonuspunten. Ook wanneer je 2 rijen in 1 beurt scoort, krijg je extra punten.
Wanneer iemand een schelp uit het zakje trekt, mag iedereen die ronde een schelptegel gebruiken. Daar staan manieren op om je bordje te veranderen door bv een joker te kunnen maken van een schijf. Of door een schijf van plaats te veranderen,... Elke schelptegel die je niet gebruikt, levert punten op tijdens de endgame-scoring. Dus je moet goed overwegen of het de moeite is of niet om die in te zetten.
Endgame-scoring is wanneer elk veld een schijf heeft. Dan tel je alle gescoorde punten bij elkaar plus de punten van de niet-gebruikte schelptegels.
Je moet soms wat geluk hebben bij het trekken van de schijven. Zeker in het begin kan dat het verschil maken tussen snel bonuspunten krijgen of niet. Maar aangezien dit een korter spel is, stoort dit niet. En het hoeft ook niet beslissend te zijn in eindscore.
Artwork is levendig en kleurrijk, wat het wel aantrekkelijk maakt. Schijven, tegels, dual-layered board zijn van goede kwaliteit.
Een goeie middenmoot in puzzelspellen en eentje waar ik met plezier nog bij aansluit.

Geen opmerkingen: