zaterdag 13 mei 2023

Orléans

Orléans
Bag-building. De voorloper van Altiplano
Hij speelt dus vrij gelijkaardig als wat we zelf in de kast liggen hebben, maar ik wou Orléans wel eens spelen om de verschillen te merken.
Deze blogpost zal dus eerder een vergelijking zijn van beide spellen.
Thema: Altiplano spreekt mij meer aan.
Artwork: de fellere kleuren van Altiplano ogen mooier en er is ook meer oog voor de tekenstijl van de tegels die je kan kopen.
Duidelijkheid symbolen en fiches: hoewel Orléans wel vrij duidelijk is, zijn sommige fiches van kleur wel vrij gelijkaardig. Altiplano scoort hier beter omdat de kleuren feller en minder gelijkend zijn en de tekeningen eenvoudiger zijn (geen karakter maar grondstof).
Vlot spelen: daar scoort Orléans meer punten. De acties zijn gestroomlijnder, je kan jokers kopen waardoor je meer opties hebt tijdens het plannen. En er zijn meer mogelijkheden om te gaan scoren omdat je ook tokens kan gaan verzamelen op het bord. De evenementen die je enkel bij de uitbreiding hebt in Altiplano, zitten er standaard bij in Orléans.
Herspeelbaarheid: beiden hebben hier wel een vrij grote herspeelbaarheid. Bij Orléans ga je meer kunnen focussen op 1 iets en dat zal elk spel wel wat anders zijn, afhankelijk waar je in investeert. Bij Altiplano ga je iets meer gericht zijn om je goalcards te vervullen maar heb je dan wel het voordeel dat elk actiebordje ergens anders kan liggen en je ook met je stappen rekening moet houden van welke actie je wil doen en in welke volgorde.
Tijdsduur: ook hier wint Orléans. Minder om mee rekening te houden in het plannen (stappen voor acties en extra actie enkel bij Altiplano) en eenvoudigere gameplay resulteert in mindere tijdsduur. Waar je bij Altiplano snel 2u-2,5u speelt, is dit bij eenzelfde spelersaantal eerder 1,5u bij Orléans. Voor een gelijkaardig spel toch een groot verschil.

Conclusie:
Ze spelen beiden erg leuk met het bagbuilding-principe. Beide spellen hebben voor- en nadelen. En ik heb niet echt een favoriet tussen de 2, ze zijn echt wel gelijkwaardig.
Verkies je liever iets langer en net wat meer planning, dan is Altiplano ideaal.
Wie meer houdt van vlot spelen en kortere spelduur zal eerder richting Orléans kijken.
Aangezien we Altiplano in de collectie hebben, heb ik geen nood om Orléans toe te voegen in de kast, daarvoor zijn ze te gelijkaardig.
Maar ik sluit met even veel plezier aan bij Orléans wanneer deze op tafel komt.

Geen opmerkingen: