vrijdag 22 september 2023

Electropolis

Electropolis
Er zijn 8 rondes waarin je gaat 'bieden' hoeveel tegels je wil en daarna de tegels opraapt en op je spelersbordje legt. Wie het minste tegels neemt, heeft 1e keuze, wie meer tegels wil, moet genoegen nemen met de tegels die nog open liggen. En de tegels die je neemt moeten aangrenzend zijn aan elkaar.
In spelersvolgorde ga je selecteren hoeveel tegels je wil door je werker er op te plaatsen. Wanneer je je tegels gekozen hebt, schuif je naar de 1e vrije plaats. Hoe minder tegels je neemt (en dus 1e keuze hebt in welke tegels), hoe verder je in spelersvolgorde komt te staan voor de volgende beurt. Bij elke keer tegels nemen, kies je ook een kaart uit. Die kaart zal zeggen in welke van je spelersbordje je de tegels moet plaatsen. En welk voordeel (punten, duimpjes) je krijgt.
Soorten tegels:
- Energiecentrales: kerncentrales (geen uitstoot), gascentrales (uitstoot 2) en koolcentrales (uitstoot 4) leveren de hoogste punten op.
- Grondstoffen (kernfusie, gas, kolen)
- Groene energie: geen uitstoot maar minder punten
- Publieke tegels en die leveren duimpjes op
- Tegels die aangrenzende tegels de uitstoot verminderen of tegels die extra duimpjes geven maar op het einde wel duimpjes verminderen als er aangrenzend energiecentrales zijn
Er liggen ook 3 endgame-kaarten die (min-)punten kunnen opleveren.
Na 8 rondes kijk je hoeveel punten je scoort met je energiecentrales (je scoort de punten enkel als je voor de centrale ook de nodige grondstoffen hebt). Hoeveel minpunten je hebt door vrije vakjes op je spelersbordje. En endgame-kaarten. En dan tel je ook je uitstoot (vervuiling) op. Heb je meer uitstoot dan duimpjes, dan krijg je het kwadraat van het verschil als minpunten. Wie het meeste punten over houdt, is de winnaar.

Conclusie:
Artwork en thema is mijn ding niet. Als ik het spel zou zien liggen, zou ik er gewoon voorbij lopen. En dat is zonde, want de gameplay is echt top. Het is een constant afwegen hoeveel tegels je wil en of je als 1e aan de beurt wil zijn ivm keuze (van zowel tegels als van kaart) of niet. Daarnaast zit er ook nog een puzzel-element in waarbij je goed moet zoeken naar mooie combo's met je tegels. En daarnaast ook nog rekening moet houden met endgame-goals. Ik schuif een volgende keer met veel plezier opnieuw aan!

Geen opmerkingen: