vrijdag 22 september 2023

Up Town

Up Town
Kaartspelletje waarin je een straat gaat uitbouwen en daarbij punten gaat scoren met set-collection.
In je beurt kan je ofwel je bovenste kaart gratis spelen of discarden (als er geen geld op ligt). Wanneer er geld op je kaart ligt, neem je het geld in je voorraad.
Daarna mag je een kaart kopen. Koop je de kaart van jezelf, dan betaal je aan de bank. Koop je een kaart van een medespeler, dan leg je het geld boven op zijn stapel kaarten.
Er zijn kaarten die je punten geven per specifiek symbool in die kolom, punten geven per specifiek symbool in de hele straat. Inkomen krijg je door een dak te bouwen op een kolom. En je kan cadeautjes geven aan tegenspelers, die dan een pos/neg effect krijgen bv geld ontvangen maar minpunten krijgen, of punten krijgen en geld moeten afgeven.
Het spel stopt wanneer iemand zijn stapel kaarten op is of wanneer iemand het dak heeft gebouwd op zijn 5e (en laatste) 'huis'. Daarna tel je de punten in je straat en krijg je nog voor elke 3 munten een punt.

Conclusie:
Artwork is kleurrijk en leuk.
Veel variatie/mogelijkheden op het 1e zicht omdat je elke kaart voor het bovenste of onderste symbool kan spelen. Je kiest dit zelf. En alle kaarten zijn dubbelzijdig met andere symbolen aan de andere zijde. Maar éénmaal je speelt, merk je snel dat de kaarten vrij gelijkaardig zijn en dat elk symbool vaak veelvuldig voor komt. Het is dus minder gevarieerd dan je op het 1e zicht zou zeggen.
In sé blijf je ook gewoon telkens hetzelfde doen en verder bouwen. Er is bijna geen reden om het spel vroeger te stoppen door een 5e dak te bouwen. Simpele set-collection waar je met 4 spelers toch ruim een uur mee bezig bent. Het duurt gewoon te lang voor wat het is.

Geen opmerkingen: