zondag 6 februari 2022

Deus

Deus.
Het bordspel, niet de muziekgroep.
Handmanagement en area-control.
In je beurt heb je keuze uit 2 acties:
- Je speelt een kaart in je tableau. Daarbij plaats je een meeple (van de soort die je triggert) op het speelveld, aangrenzend aan 1 van de meeples die je al staan hebt. En mag je de actie van de kaart en de acties van de kaarten van die kleur die al in je tableau liggen uitvoeren. Als de meeple een barbarendorp volledig omsluit, dan krijgt diegene met de meeste krijgers er rond de punten.
Wanneer je een paarse kaart speelt, plaats je geen meeple maar zet je een tempel op 1 van de velden die je bezet.
- Je gooit x-aantal kaarten weg en je kiest welke kaart je bovenop wegspeelt. De kleur van die kaart bepaalt dan welke actie je krijgt en welke meeple uit je voorraad je er bij krijgt, het aantal weggegooide kaarten bepaalt dan hoeveel keer je die actie kan doen.
Blauw = geld
Groen = grondstoffen
Geel = extra kaarten
Oranje = punten
Roze = aantal meeples naar keuze
Paars = actie van kleur naar keuze
Het eindspel wordt getriggerd wanneer alle tempels op zijn of wanneer alle barbarendorpen veroverd zijn. Daarna wordt de ronde uitgespeeld en krijgt iedereen nog 1 beurt.
Eindscore is de punten verdiend tussendoor + de punten van je tempels (eindscore-doelen) + punten voor de meeste grondstoffen van elke soort.

Eenvoudig van regels maar wel goed van gameplay. De nodige interessante keuzes. Hou je die ene kaart bij of gooi je ze weg om die noodzakelijke grondstoffen, geld, meeples,... te krijgen. En hoeveel kaarten wil je weggooien.
Artwork is niet mijn ding, maar dat vergeet je voor een stuk omdat je te druk bezig bent met keuzes maken met al de kaarten die je in hand krijgt. De mechanismes krijgen hier toch wel de bovenhand.
Minpunt is dat luck of the draw hier toch wel kan meespelen. Als je echt die ene kleur kaart nodig hebt om te spelen en je moet 3 of 4 beurten kaarten weggooien omdat die kleur niet in je handen komt, dan baal je toch wel. En dat kan het verschil tussen winst en verlies voor bv een barbarendorp veroveren wel bepalen.
Zal ik zeker en met veel plezier meespelen wanneer hij nog eens op tafel komt.

Geen opmerkingen: