vrijdag 12 augustus 2022

Noblemen

Noblemen
(lees: "Noble-men" en niet "No- blemen" - inside joke)
Tileplacement in combi met een rondetracker die je kan manipuleren.
Deze had ik nog nooit van gehoord. En hij kwam op tafel op Meeples.
Geen makkelijk spel.
Op zich lijkt het vrij simpel. In je beurt speel je 1 van de 7 acties. Er zijn tussentijdse punten te verdienen op het gemaskerd bal en aan het einde van elke ronde.
Mogelijke acties:
- tegels aanleggen en munten of extra tegels krijgen door wat je aanlegt
- een gebouw kopen: munten geven voor een gebouw. Gebouw kan je enkel plaatsen op een weide. En 2 dezelfde gebouwen mogen niet aangrenzend zijn. Het voordeel van het gebouw krijg je er bij.
- bribe-tokens kopen: je betaalt en met een bribe-token kan je tijdens een actie extra geld, extra tegel of extra prestige krijgen.
- je int belastingen en krijgt geld afhankelijk van je akkertegels
- je int belastingen en krijgt tegels afhankelijk van je bostegels
- je steunt de kerk en legt tegels af op het speelbord. Per tegel die je aflegt, krijg je een punt.
- je past en krijgt een punt
Bij bepaalde acties komt de koningin naar jou. Als je beurt ten einde is en je hebt de koningin dan krijg je een punt. Maar belangrijker: telkens iemand een beurt eindigt met de koningin bij zich, gaat de ronde-teller eentje verder. Zo kan je het spel dus sneller laten vooruit gaan.
Bij de scoring op het gemaskerd bal, telt het prestige. En prestige krijg je door het leggen van fonteintegels. Afhankelijk van het aantal prestige krijg je een 'rol' en die vertegenwoordigd punten en korting bij het kopen van gebouwen.
Je hebt ook nog schandaalkaarten die je in het begin van een ronde krijgt en kan uitspelen wanneer het jou uitkomt of voor extra prestige bij het gemaskerd bal.
Bij de scoring op het einde van de ronde worden er punten gegeven voor de gebouwen.
Na 3 rondes is het spel gedaan.

Conclusie:
Symboliek is duidelijk. Weinig opzoekwerk nodig.
Vermelding waard voor het originele en mooie speelbord.
Het spel werd echter in de spelersgroep niet zo goed onthaald. Door de koningin die telkens verhuist wordt het soms behoorlijk chaotisch. Plus dat je -zeker als speler 3 en 4- veel kans hebt dat je minder beurten hebt om iets op te bouwen voor iets van scoring triggert. En ja, dat is deel van het spel. Maar het is wel frustrerend voor de spelers die daardoor minder aan bak komen. Het zegt -gelukkig!- uiteindelijk niets over winst of verlies. Maar het is een mindswitch die je moet maken en zeker tijdens een 1e keer spelen is dat niet eenvoudig.
Niet direct eentje die ik opnieuw zou willen spelen.

Geen opmerkingen: