dinsdag 28 maart 2023

Darwin's Journey

Darwin's Journey
Workerplacement met contracts, een stukje race om te leveren en een stukje area-majority
Er zijn 5 rondes waarin je in elke ronde 4 workers kan plaatsen.
Belangrijk is dat elke worker maar bepaalde acties kan doen, afhankelijk van welke kleur zegels je aan die worker verbindt. En wanneer je op bepaalde actieplaatsen staat die al bezet zijn door tegenspelers, moet je betalen.
Er zijn tal van acties. En er is een grote variatie mogelijk want bepaalde acties zijn niet standaard en worden random gelegd.
Basisacties die altijd mogelijk zijn:
- Reizen met stapjes: je kiest 1 van de vrijgespeelde eilanden en gaat die verkennen met een aantal stappen te zetten. De locatie waar je eindigt, dat voordeel krijg je. Dit kan geld, punten, andere actie,... zijn. Of je zet een tentje en krijgt een voordeel. Maar je kan ook zaken ontdekken bv vogels, reptielen, bloemen,... Dan leg je een pastille op je spelersbord van de ontdekte soort.
- Reizen met de boot: je verzet je boot x-aantal plaatsen. Tussendoor kan je net als op het stappenspoor zaken ontdekken. Maar het kan ook belangrijk zijn om de rondeteller-boot bij te houden, want afhankelijk van hoever je achter zit, krijg je minpunten bij het scoren van die ronde.
- Enveloppes leveren: je kiest 1 van de 3 plaatsen met een voordeel en legt daar enveloppes op. Die enveloppes worden op het einde van de ronde bekeken en later gehalveerd. Wie de meerderheid scoorde, krijgt het voordeel van de tegel.
- Zegels kopen: Je koopt een zegel en legt dit bij 1 van je workers. Zo kunnen ze ingezet worden bij andere/meerdere acties. Wanneer een worker een 4e en 6e zegel krijgt, heeft die worker ook nog een extra voordeel bij het uitvoeren van andere acties. En zorgt dit nog voor endgame-scoring
- Spelersvolgorde veranderen en 2 munten krijgen
- Goal-token nemen en 2 munten krijgen. Goal-tokens kan je wanneer ze volbracht zijn omdraaien en op je spelersbordje plaatsen zodat je een voordeel en endgame-punten vrijspeelt.
- Leveren aan het museum: Je levert 1 van de ontdekte zaken en krijgt daarvoor munten en stappen vooruit op het boekenspoor.
- Boekenspoor: je gaat x-aantal stappen vooruit op dit spoor. Dit zal endgame-punten opbrengen want per volledige rij geleverd plus 2 is het aantal punten die dan vermenigvuldigd worden met waar je staat op het boekenspoor.
- Nieuwe actievelden unlocken. Daarbij ga je betalen om de actie te unlocken, plaats je van je eigen kleur een vergrootglas en mag je de nieuwe actie onmiddellijk doen.
Daarnaast heb je ook nog 3 kaarten die je in het begin van het spel gedraft hebt. Wanneer 1 van je workers aan deze voorwaarden voldoet, kan je die gebruiken voor het voordeel van de kaart.
Na elke ronde worden de ronde-tokens gescoord. En maak je het spel klaar voor de volgende ronde.
Na 5 rondes is er nog een endgame-scoring.

Conclusie:
Workerplacement met heel veel mogelijkheden, heel veel herspeelbaarheid door verschillende mogelijke actie en area-majority-bonussen, veel extra modules in de kickstarter.
Zelf vind ik hem niet slecht en ik zie het potentieel. Maar in sé blijft het een workerplacement met rondreizen op verschillende gebieden/tracks.
Door de veelheid van mogelijke acties, is het soms een soepje of puntensalade, afhankelijk hoe snel je de samenhang ziet.
De symbolen zijn niet altijd even duidelijk (ook hier: door de veelheid aan symbolen is het soms erg zoeken wat nu weer bedoeld wordt), zeker in het begin is het soms goed kijken naar waar welke actie welk symbool verwijst, niet erg intuïtief.
Duidelijkheid is sowieso een issue. De kleurkeuzes zijn op zijn minst vreemd te noemen. De spelersbordjes hebben een gedrukt kleur met ook allerhande symbolen/actie die je vrij speelt. Maar de kleuren zijn donker en zitten op een donkere achtergrond en daardoor is het echt moeilijk te zien. Nochtans zijn dan de zaken die je kan ontdekken wel vrij fel van kleur. Artwork is mooi. Maar deze hebben dan weer het probleem van grotere tekening en kleiner symbool en ook hier zijn de kleurkeuzes van tekeningen vrij gelijkend.
Blij dat ik deze kon spelen, niet volledig overtuigd van het spel zelf. In hetzelfde genre vind ik andere spellen gestroomlijnder en beter. 

Geen opmerkingen: