zaterdag 25 maart 2023

Dogs of War

Dogs of War
Workerplacement met handmanagement en area-control.
Je start met een verborgen kaart met huis waar je al 2 schildjes hebt en 5 munten. Iedere factie heeft ook een asymmetrische kracht.
Eerst is er in spelersvolgorde het kopen van soldatenkaarten.
Daarna speel je in je beurt een kaart (soldaat) samen met 1 van je strijdkrachten (miniature) en plaatst die op een bonuskaart van 1 van de 6 huizen, verdeeld over 3 battles. Je neemt het voordeel dat je afdekt. En je gaat op het oorlogstrack van die strijd de tracker x-aantal punten opschuiven waarbij x staat voor het getal van de gespeelde soldaat. Je kan ook 1 influence-kaart spelen die je een voordeel geeft.
Daarna is het aan de volgende speler. Zo ga je door tot iedereen gepast heeft.
De tracker gaat op een kant van 1 van de 2 huizen staan. Die vlag schuift 1 plaats op op het puntentrack. Behalve als er een overkill is, waarbij je op 15 staat, gaat die vlag 2 plaatsen opschuiven. En gaat de vlag van de tegenstander 1 achteruit. Daarbij gaat de winnende kant ook nog punten krijgen voor het aantal verschillende facties van tegenstanders van de verliezende kant. En wie het meeste minis geplaatst heeft op de bonuskaart van de winnende kant, krijgt ook nog een bonus.
Na 4 rondes stopt het spel en tel je je punten. Elk schildje is het aantal punten waard waar de vlag staat (dat kunnen dus ook minpunten zijn). En je verzamelde punten tussentijds tel je er bij. Voor elke niet gebruikte influence-kaart krijg je nog een punt en voor elke 2 munten ook 1 punt.

Conclusie:
Op basis van titel en artwork zou ik dit spel zo voorbijlopen. Spreekt mij totaal niet aan. Maar...
Zo eenvoudig van spelregels. Zo goed van gameplay.
Heel veel interactie, wat ik wel leuk vind.
Er zit meer in dan je op het eerste zicht zou zeggen. Welke (influence-)kaarten je wanneer speelt, welke soldaten je koopt en hoeveel je wil inzetten om die factie te laten winnen. Of je een bonus wil oprapen of het aan een ander overlaat die dan die factie zeker kan laten winnen,... 
Productie is wat over the top. De mini's zijn te groot om vlot op de kaarten te passen en zouden perfect kleiner of standees kunnen zijn. De asymmetrische krachten zijn ok, maar basic.
Enige puntje waar ik over val zijn de kleurkeuzes. De kleuren van de vlaggen zijn onduidelijk terug te vinden op de huiskaarten. De kleuren van de huiskaarten zijn ook vrij donker en bepaalde kleurschema's lijken sterk op elkaar. Soms lastig om ze vanaf de andere kant van de tafel te linken met de juiste vlag.
Speel ik met veel plezier nog mee.

Geen opmerkingen: