donderdag 28 februari 2019

Crusaders Thy will be done

In Crusaders Thy will be done ga je als kruisvaarder de verschillende stammen verslaan en je ridderorde verder voet aan wal laten krijgen door gebouwen te zetten.
Je start met het kiezen van een ridder. Elke ridder heeft een eigen kracht die je voordelen oplevert. Daarna wordt het rad uitgezet door een random volgorde van tegels. En ga je op elk taartdeel 2 gouden staafjes zetten. Dat is je 'betaalmiddel'.
De tegels tonen elk een actie. Je start met een enkele actie. Tijdens het spel kan je ook kiezen om eens geen reguliere actie te doen maar om je tegel te upgraden zodat je kan kiezen tussen 2 acties of je goudstaafjes verdelen over de 2 verschillende acties.
Spelen: Je kiest je actie en zet dan je staafjes vooruit door op elk volgend onderdeel van je rad eentje te plaatsen. Zo krijg je voor de volgende actie extra goud om te betalen.
Je kan reizen. Dan ga je zoveel stappen vooruit als je kan betalen. Of je verdeelt je reizigersstappen over je meerdere ridders.
Je kan bouwen. Op bepaalde plaatsen betaal je daarvoor minder of levert het je extra punten op. En als je bouwt speel je een extra voordeel of betaalmiddel vrij.
Je kan je influence uitspelen. Dan krijg je gewoon het aantal punten gelijk aan je aantal staafjes (+ eventueel bijkomende influence en dus punten die je vrijgespeeld hebt).
Musterd is ook een optie. Daarbij ga je ridders inhuren die mee strijden met jou.
Als laatste kan je ook op kruistocht gaan. Dan ga je vechten tegen de vijandelijke troepen die zich bevinden waar je staat. Hoeveel mankracht je nodig hebt, hangt af van welke stam je gaat aanvallen. Bij de ene stam heb je altijd 6 aanval nodig. Je mag daarna ook een gebouw gratis zetten of je kiest voor 3 punten. Bij de andere stam start je met een aanval van 3 en per keer dat die stam aangevallen wordt, verhoogd ook het aantal ridders die je nodig hebt. Het puntenaantal stijgt dan ook evenredig.
Het spel is gedaan wanneer de laatste punten verdeeld zijn. De ronde wordt afgewerkt.
Als laatste wordt nog gekeken wie het meeste ridders van de andere stammen heeft verslaan (aantal fiches). Dat levert je nog punten op en kan wel belangrijk zijn in de eindtelling.
Het spel speelt met 4 spelers op een goed uurtje. Het is helemaal niet moeilijk van regels. Je hebt ook bijna geen downtime tussen je beurten in.
Het is ook heel mooi vormgegeven. Artwork en kleuren zijn fantastisch. En de deluxe-versie heeft als starter-token een klein zwaardje, een leuk thematisch detail.
Deze komt zeker op de wishlist!

Geen opmerkingen: