zaterdag 27 april 2019

Wingspan

Wingspan, de hype op dit moment en deze hadden wij nog niet eerder gespeeld.
B wou het graag aankopen, ik hield de boot af. Gelukkig konden we het gisteren eerst eens spelen.
En we zijn nu allebei overtuigd.
Nee, dit wordt het niet.
Wingspan draait rond een tableau-engine-builder zo goed mogelijk laten werken.
De regels zijn simpel. Het is dan ook een familiespel.
Je hebt 4 mogelijke acties. Een kaart op je speelbord bouwen door de benodigde voeding (en eventueel nodige eitjes) af te geven. Voedsel vergaren dmv kiezen van dobbelstenen. Eieren leggen op je kaarten. Nieuwe kaarten trekken.
Hoe meer vogelkaarten je voor je liggen hebt, hoe beter je basisactie is want je zet je werker altijd op het eerste lege actieveld. En daarna schuift je werker op waardoor je ook de acties van de kaarten gaat triggeren en zo soms mooie combo's kan maken.
Punten scoren doe je aan de hand van doelen per ronde. Bv wie het meeste eieren heeft op een aantal vogelkaarten met dat soort nest. Door de punten op je vogelkaarten die je gebouwd hebt. Door de secret goal kaart die je in het begin van het spel gekregen hebt. Door het aantal eieren die je na de 4e ronde nog liggen hebt. En door sommige kaarten die je toelaten als actie een kaart onder die kaart te schuiven of voedsel op die kaart te leggen.
Persoonlijk snap ik de hype echt niet.
Ok, het zijn mooie componenten en artwork, die eitjes, dat vogelkastje voor de dobbelstenen, de artwork van de vogels,... Dat oogt allemaal wel erg mooi en ziet er aantrekkelijk uit.
Maar de gameplay vind ik niet super. Te random. Eerst al in de kaarten die je trekt (wat erg bepalend kan zijn voor de scores en punten die je na elke ronde krijgt). En dat in combinatie met de dobbelstenen die bepalen welk voedsel er beschikbaar is. Dat zorgt voor een wel grote geluksfactor.
Het spel duurt te lang om echt een filler te zijn (waarbij ik dan de luck-factor minder erg vindt). Maar is dan wat te veel geluksafhankelijk om echt een uurtje (of anderhalf) interessant en uitdagend genoeg te blijven.
Ik zal het wel meespelen als het op tafel komt bij iemand anders, maar het zelf niet voorstellen.
Ik had van een spel dat zo gehyped wordt wel wat meer verwacht.

Geen opmerkingen: