dinsdag 11 februari 2020

In the hall of the Mountain King

In the hall of the Mountain King, een kickstarter die sinds begin januari lag te wachten om gespeeld te worden. Gisteren speelden we hem voor de eerste keer.
Het is een tileplacement en pick-up and deliver spel waarbij je tunnels moet graven en beelden moet verplaatsen om zoveel mogelijk punten te scoren.
Moeilijkheidsgraad is niet erg hoog en dat vertaalt zich dan ook in heel overzichtelijke beurten.
Een beurt bestaat uit 4 fases waarbij enkel fase 2 verplicht is.
In fase 1 kan je een spell gebruiken (extra voordeel) en/of één van je eigen workshops (resources omzetten) gebruiken.
Daarna ga je in fase 2 een tunnel bouwen en afhankelijk welke bouwstenen je gebruikt ga je ook punten scoren. Of je kiest (en betaalt) voor een troll-kaart die je in je piramide op je playerboard legt en die resourceproductie triggert.
Als 3e fase kan je een great hall plaatsen over je tunnel. Die levert je op het einde van het spel punten op.
En als 4e en laatste fase kan je nog een beeld verplaatsen afhankelijk van hoeveel karren je afgeeft.
Er zijn nog een aantal extra's: bij troll-kaarten level 2 of 3 krijg je ook een pediestal. Maar om een level 2/3 troll te krijgen, moet je op elke onderliggende kaart in die piramide een munt leggen.
Als je een pediestal op een bepaald moment op het bord plaats, kan je later een standbeeld op de pediestal verplaatsen, dat levert extra punten op tijdens de eindscoring.
Hoe dichter je standbeeld tegen het midden van het speelbord staat, hoe meer punten je dit oplevert. Maar ook great halls kunnen veel punten opleveren naarmate ze groter zijn.
Het spel is gedaan nadat een 2e speler zijn piramide volledig heeft afgebouwd. Daarna worden nog 2 rondes gespeeld en volgt de eindtelling.
Wie graag wat meer solitair bezig is en een puzzel/tetris-spel speelt, zal dit graag spelen. Er is weinig interactie. En je moet wel wat ruimtelijk inzicht hebben om te kijken op welke manier je best je tunnels in elkaar laat vloeien.
De productiekwaliteit is top en ook de artwork is mooi. Iconen zijn heel duidelijk.
We speelden met 3 spelers en dat lijkt me ideaal. Met 4 wordt het wel wat druk en kan het spel langer duren. Met 2 zal je moeilijker aan de level 2/3 trolls geraken. 5 is helemaal te druk op het spelbord en niet meer leuk.
Een leuk spel dat, zeker met de kinderen, wel vaker op tafel zal komen.

Geen opmerkingen: