zondag 9 februari 2020

Vanuatu

Vanuatu, een spel dat al langer op mijn verlanglijstje stond en dat op de marathon een plaats kreeg om te spelen.
Van spelregels lijkt het veel, maar éénmaal je aan het spelen bent, wijst alles eigenlijk zichzelf uit.
Je kiest een rollentegel, die je een voordeel biedt tijdens een bepaalde actie.
Daarna ga je bieden. Wel onder 1 voorwaarde: je moet de actie kunnen uitvoeren voor je er op mag bieden. Het voordeel is dat je, zelfs als je de bieding niet wint, de actie mogelijks wel kan doen.
Als iedereen geboden heeft, ga je in spelersvolgorde een actie kiezen waarbij je de meerderheid hebt. Dit kan enerzijds een actie zijn omdat je de enige bent die die actie gekozen heeft of anderzijds omdat je de meer blokken geboden hebt dan je medespelers.
Als je geen meerderheid hebt, kan je de actie pas uitvoeren nadat de persoon of personen met de meerdheid/meerderheden de actie uitgevoerd hebben. Als je echter geen andere actie kan doen omdat je nergens anders een meerderheid hebt, moet je gewoon de biedblokken op het actieveld wegnemen zonder de actie te kunnen doen. Zo kan je iemand dus wel blokkeren en hinderen.
Je gaat dus niet enkel bieden op wat voor jou voordelig is, maar ook waarmee je de ander kan hinderen.
Mogelijke acties zijn: je boot verzetten, duiken naar vis, duiken naar schatten, vis verkopen, een hut bouwen, een zandtekening maken, toeristen vervoeren, een schip bevoorraden, een voordeeltoken voor de volgende ronde nemen,...
Nadat iedereen hun acties heeft uitgevoerd, ga je verder naar de volgende ronde. Elke ronde worden er 2 tegels bijgelegd en worden er meer eilanden en vis/schatten onthuld. Na 8 rondes wordt de eindtelling gemaakt.
Het bieden is echt een leuke manier van action-selection. Wij speelden met 3 en ik vermoed dat hij met 4 nog beter wordt, omdat je elkaar vaker gaat blokkeren op een actie (er zijn natuurlijk maar een beperkt aantal acties waarop geboden kan worden). Ik wil deze dus zeker eens met 4 (of zelfs 5) spelen, want met 3 was het soms net wat te gemakkelijk om een actie te kunnen doen.
De artwork spreekt me ook wel aan. Zee, eilanden, stranden,... even wegdromen terwijl je speelt.
Kortom: eentje die ik wel vaker wil spelen.

Geen opmerkingen: