woensdag 14 oktober 2020

Alma Mater

Alma Mater
Een typische euro die we wel konden smaken.
Het spel duurt 6 rondes en daarin moet je op verschillende manieren zoveel mogelijk punten verzamelen. Daarbij ga je je werkers plaatsen en je gekozen actie uitvoeren. Mogelijke acties zijn vooruitgaan op een wetenschapsspoor (al dan niet betalend), een student of professor aanwerven en hen boeken betalen, munten inwisselen voor punten, boeken aankopen (eigen boekkleur, boekkleur van je tegenspelers of woordenboeken), spelersvolgorde bepalen en adhv het aantal ingezette werkers munten krijgen. Daarna komt er een administratieve fase waarbij spelersvolgorde en boekvolgorde bepaald wordt. En als laatste is er de inkomensfase, waarbij je geld en resources kan krijgen.
In het begin is het echt wel slikken. Je lijkt amper iets te kunnen doen.
Ofwel een tekort aan resources (geld of boeken).
Ofwel een gebrek aan werkers. Want je kan op elk actieveld met verschillende spelers staan, maar als er al iemand staat, moet je een extra werker inzetten.
Naarmate het spel vordert, kan je wel extra werkers verdienen en ga je ook net wat makkelijker aan resources geraken. Al blijft de nodige boeken bij elkaar sprokkelen echt moeilijk.
Vooral ook omdat door de volgorde op een track, het mogelijk is dat de boeken nodig om die student te kopen, veranderen van kleur. Of dat die professor net voor je neus weggenomen wordt en die speler bepaald dan welke boeken jij ook zal moeten afgeven.
Na 6 rondes is het spel gedaan. Aan jou dus om te kiezen waar je je op focust tijdens het spel. Iets wat tijdens een 2e keer spelen al wat vlotter zal gaan omdat we nu wel weten wat genoeg opbrengt om in te investeren.
Mooie componenten (die boekjes!). Grote herspeelbaarheid dmv verschillende strategieën en heel wat extra kaarten en tegels waarvan je er maar een paar gebruikt tijdens het spel. Er is ook wel wat interactie want je kan boeken kopen van elkaar. Maar ook interactie door het net kiezen van de actie die de tegenspeler nodig heeft. Je moet dus ook zorgen dat je je acties in de goede volgorde plant en er rekening mee houden dat je bij bepaalde acties extra werkers zal moeten inzetten omdat iemand die actie al gekaapt heeft.
Kortom een stevige puntensalade waarbij je soms sneller moet zijn dan de tegenstander en je beurten echt goed moet plannen.

Geen opmerkingen: