maandag 19 oktober 2020

Grand Austria Hotel

Grand Austria Hotel
Een bezoekje brengen aan Oostenrijk zit er op dit moment jammer genoeg niet in. Gelukkig kunnen we met wat fantasie wel denken dat we in een luisterrijk Oostenrijks hotel logeren.
Het spel komt over een paar dagen met een uitbreiding op kickstarter, dus we wilden deze wel eerst eens spelen voor we de uitbreiding eventueel backen (en het basisspel aankopen). Het speelt goed met 2 en aangezien we de volgende tijd (met de nieuwe lockdown-die-zo-niet-genoemd-mag-worden) nog altijd vooral aangewezen zijn op het gezin, was het ideaal om deze te testen.
Er zijn 7 rondes en in elke ronde heb je 2 beurten. Op 14 beurten moet je dus je hotel zo goed mogelijk runnen door je gasten te bedienen, kamers vrij te maken en je gasten naar hun kamer te begeleiden.
Bij het begin van de ronde worden de dobbelstenen geworpen en op de actievelden geplaatst.
Wie aan beurt is, kan een gast in zijn restaurant plaatsen, dit is niet verplicht.
Daarna kies je de actie die je wil, voert ze uit en neemt daarna een dobbelsteen weg van dat actieveld. Iedereen kan dus bijna altijd de actie nemen die hij vooruit stelt. Alleen is de kracht van de actie afhankelijk van het aantal dobbelstenen die er ligt. Niet getreurd als er geen dobbelstenen liggen, er is een joker-actie mogelijk met het cijfer 6. En je kan ook passen en later (wanneer iedereen gepast heeft of 2 acties gedaan heeft) een dobbelsteen aan kant leggen en de anderen opnieuw rollen. Zo heb je kans om toch de nodige actie te kunnen uitvoeren.
Mogelijke acties: strudel en sachertorte nemen, wijn en koffie nemen, kamers vrijmaken, geld krijgen of emperor-track vooruitgaan, een stafkaart spelen, een joker waarbij je betaalt om een andere actie te kunnen doen.
Naast het eigen speelbord zijn er nog 2 zaken waar je op moet letten.
- Wie als eerste een politieke verwezenlijking haalt kan zijn schijfje op dat kaartje leggen en dat levert heel wat eindscore-punten op.
- Het emperor-track is ook belangrijk want als je op 0 uitkomt na aftrek van een bepaald aantal stappen, dan krijg je een boete. Wie het daar echter heel goed doet, krijgt een extra bonus.
Mijn conclusie na het spelen:
Frustratie! Frustratie! Frustratie!
Zoveel willen doen in zo weinig beurten. Op zoveel moeten focussen en nooit alles kunnen doen wat je nodig hebt. De juiste dobbelstenen die er maar niet uit komen (Echt, die 4 staat volgens mij niet op die dobbelsteen. Even min als die 6!) waardoor je vast zit.
I love it!

Geen opmerkingen: