donderdag 23 september 2021

Galaxy Trucker

Galaxy Trucker
Een tileplacement spel. Niet direct mijn favoriete genre, maar ik gaf het een kans.
Spelregels zijn simpel. De tegels zelf zijn echter redelijk specifiek en veel verschillende soorten (ok, we speelden ook wel met uitbreiding er bij) met verschillende plaatsingsregels, wat het toch behoorlijk moeilijk maakt.
Je neemt een (gedekte) tegel en legt die aan op je spelersbord. of als je die nu nog niet wil aanleggen kan je tot 2 tegels even parkeren aan de rand van je spelersbord. Of als je die niet kan/wil leggen, leg je die open terug op tafel zodat andere spelers deze kunnen nemen.
En dan herhalen, herhalen, herhalen,... tot de zandloper ingaat. Want dit spel wordt onder tijdsdruk gespeeld. Wanneer de 1e persoon zijn ruimteschip af is, draait hij de zandloper en hebben de andere spelers nog max 1,5min om hun schip te voltooien.
Daarna volgt een bumpy ride door het heelal. En moet je zorgen dat je schip veilig toekomt op de bestemming. Een deck eventkaarten wordt doorlopen. En die kunnen positief of negatief zijn. Zo komen er meteorieten op je af, wordt je beschoten, kan je planeten bezoeken en lading krijgen, kan je vooruitgaan op het racetrack,... Wanneer het deck kaarten op is, wordt gekeken wie 1e-2e-3e-4e staat op het racetrack en die krijgt punten daarvoor. Daarnaast krijg je ook punten voor je lading en extra punten als je de minste losse eindjes hebt. Ben je onderweg dood, dan krijg je geen punten. Sterker zelfs, voor elke tegel die je onderweg kwijtraakte moet iedereen ook nog eens minpunten nemen. Overleven is dus cruciaal.

Artwork en componenten zijn goed. Grappige aliens, felle kleurtjes, duidelijke verschillen tussen tegels. Wel had er nog een tipsheet bij gemogen waarbij van elke tegel duidelijk staat wat hij doet en wat de regels zijn om aan te leggen. Zeker voor nieuwe spelers is dit noodzakelijk om fouten in je schip te vermijden.
Wanneer ik objectief kijk naar het spel, is het van gameplay echt wel ok. Het zit goed in elkaar, de spanningsboog is er, het wordt moeilijker naarmate je vordert in het spel,... Maar het klikte bij mij niet. Gewoon totaal mijn ding niet.

Geen opmerkingen: