vrijdag 22 oktober 2021

Gutenberg

Op Meeples gingen we boeken drukken in Gutenberb.
Het is een biedspel met wat carddrafting.
Met 4 spelers zijn er 6 rondes waarin je gaat proberen orders te vervullen en punten gaat sprokkelen voor drukwerk en omhoog gaan op tracks.
Een ronde bestaat uit bieden, acties uitvoeren en orders opleveren.
Bij het bieden krijg je een aantal blokjes op basis van je rangorde in de spelersvolgorde. De firstplayer schuift ook elke ronde door. Het leuke is dat het dus telkens verandert met hoeveel blokjes je biedt. En het is heel eenvoudig om dit op te volgen want wanneer de firstplayer-token doorschuift geeft iedereen een blokje aan de laatste speler van die nieuwe ronde.
Er zijn 5 acties waarop je kan bieden:
- order nemen: je kiest een letterkaart en een inktkaart
- inkt: je kiest een setje inktdruppels en koopt daar 1, 2 of 3 druppels
- specialisaties: je kiest een kaart en gaat voorruit op de afgebeelde tracks
- tandwiel: je kiest een tandwiel en vult dit aan op je spelersbordje
- extra's: je kan 1 kiezen uit verschillende voordelen (die nog niet door een medespeler gekozen zijn) of neemt een kaart die endgame-punten oplevert maar waarbij je wel aan de voorwaarden moet voldoen
Daarna ga je je drukkerij starten en de orders vervullen. De letters die je hebt, mag je maar voor 1 order gebruiken (dus als je 2 orders hebt met een A moet je ook 2 letters hebben) en je mag ten allen tijde een letter bijkopen.

Artwork en componenten zijn top. Ook heel thematisch. Cijfers op het scoretrack die in druk-letters 'en dus in spiegelschrift) staan. Potjes inkt op het spelbord, de specialisatietracks die allemaal symbolen hebben die met de drukkunst te maken hebben,... Het plaatje klopt echt.
Gameplay lijkt eenvoudig maar het zorgt toch voor wel wat keuzes. Waar ga je op bieden en met hoeveel blokjes? Je hebt eigenlijk alles wel nodig maar wat heb je het meest nodig deze beurt? Ga je voor de punten van de inktkaart of vervul je snel je order om zo sneller geld te krijgen (geld dat je nodig hebt om weer nieuwe letters te kopen)?
Het enige negatieve puntje vind ik de asymmetrische kracht die je in het begin van het spel kiest uit 2 kaarten. Ik had het gevoel dat de ene kaart een beduidend sterkere start gaf dan de andere. En dat merkte je ook in de punten. Wie de kaarten met een sterke start had, scoorde echt hoog en waren aan elkaar gewaagd. De 2 anderen bengelden er serieus achter (ruim 40 punten verschil tussen de eersten en de laatsten is veel).

Geen opmerkingen: