vrijdag 22 oktober 2021

P'achakuna

P'achakuna
Een 2 speler waarbij routebuilding en pick up and deliver centraal staan.
Daarna ga je je lama('s) verplaatsen tot hoe ver je kan en wil. Wit kan enkel door de groene dalen, zwart kan enkel over de grijze bergen.
Wanneer je eindigt op een dorp, lever je je resource af. Daarbij heb je 3 mogelijkheden.
- Ofwel krijg je niets als de kleur die je mee hebt niet op het vlagje staat en gaat het vlagje weg.
- Ofwel krijg je die ene kleur blokje wanneer de kleur matcht met het onderste deel van de vlag. Daarna gaat de vlag weg.
- Ofwel krijg je 2x de kleur van het blokje wanneer de kleur matcht met het bovenste deel van de vlag. Daarna gaat de vlag weg.
Je krijgt op het einde dan een nieuw blokje in de kleur van het dorp waar je staat. En er komt een nieuw vlagje (die nooit de kleur kan zijn van het dorp).
Extra blokjes kunnen gebruikt worden om een extra lama in het spel te brengen of om een extra tegel te draaien.
Wanneer je als eerste alle 7 de kleuren verzamelt hebt, win je het spel.
Leuk tactisch 2-speler spel.
Artwork is wel mooi. De details op sommigevtegels maken het interessant om naar te kijken. Zo kan je bv Nazca zien op 1 van de tegels. Het verschil tussen de bergen en de dalen is duidelijk zichtbaar. En door het niveauverschil van de tegels is het visueel nog makkelijker.
Gameplay is goed. Behoorlijk tactisch, elkaar soms wat (on)bewust dwarszitten. Je hebt soms wel wat geluk nodig met hoe de vlaggen op het bord komen. Maar het is ook wel wat denkwerk. Wanneer laat je de extra blokjes los en ga je voor de laatste kleuren (dorpen) die je nog nodig hebt.
Minpuntje vind ik wel dat het wel wat opzetwerk vraagt voor een korter spel. Wij spelen 20min maar het voorgetekend patroon (keuze uit 2) overnemen vraagt wel wat tijd.
Deze zal zeker vaker op tafel komen met dochterlief die fan is van het thema en die dit soort spellen wel kan smaken.
In je beurt ga je 1 tegel naar keuze draaien in welke richting je wil (je kan tot 2 extra tegels draaien als je ervoor betaalt).

Geen opmerkingen: