donderdag 21 oktober 2021

The Great Wall

The Great Wall
In een aantal jaar (rondes) ga je de muren verdedigen tegen de hordes barbaren.
Je speelt soms wat samen (niet per sé coop) om de vijanden te verslaan maar je wil vooral zelf de beste zetten doen om zoveel mogelijk te scoren.
Per jaar:
Lente en zomer zijn setup voor volgende ronde en inkomen.
In de herfst gaat elke speler zijn actiekaart (comandcard) spelen en worden de locaties van workers (clerks) geactiveerd. Een aantal locaties zijn resources, andere locaties zijn bv kaarten kopen, soldaten recruteren om aan te vallen of verdediging bouwen. Fijne is ook dat iedereen ook bij de andere spelers hun beurt iets mag doen en er daardoor weinig downtime is.
In de winter volgt een battle en wordt gekeken of de troepen en muren die jij en je medespelers opzetten kunnen standhouden tegen de barbaarse aanvallen.
Einde van het spel wordt getriggerd door de muren die allen gebouwd zijn na de winter-fase of wanneer het timetrack ten einde is.
Extra punten nog voor bepaalde goalcards (best veel punten) en voor de hordes die je versloeg. En minpunten voor shame-tokens die je niet weggespeeld kreeg.

Componenten topkwaliteit. Artwork is prachtig, die watercolor past heel mooi in het geheel.
Gameplay is fun. Eurogame met towerdefense, resourcemanagement en enginebuilding. Wel wat spelersinteractie maar geen confrontaties.
Grootste minpunt: regelboekje is echt flut. Veel verschillende beschrijvingen, onduidelijke symbolen (lijken soms heel hard op elkaar), onduidelijke kaarten,... Dus het was echt worstelen om de regels te leren en uit te leggen. En ook tussendoor moesten we vaak het boekje raadplegen. Ik hoop dat er snel duidelijke filmpjes te vinden zijn want bij sommige zaken weten we niet of we het helemaal juist gespeeld hebben.

Geen opmerkingen: