dinsdag 31 oktober 2023

Hello Hello Halloween

Wanneer N en een vriendin er op uit trekken voor een uurtje Halloween Trick or Treat...
De buit:
De meisjes:

Panorama-puzzel-kampioen

De voorbije puzzels werden altijd met veel zin gemaakt. Deze stelde M's uithoudingsvermogen echter serieus op de proef. Verschillende tekeningen in 1 puzzel, vaak met dezelfde kleurtinten, en die kleurtinten dan ook nog vaak als achtergrond, zonder duidelijke tekening. Een echte uitdaging. Het werd zwoegen en zweten en we moesten hem op het laatste echt motiveren. Maar...
He did it!
Terecht heel blij en trots op zijn werk!

Mycelia

Mycelia
Eenvoudige deckbuilder.
Herfst is paddenstoelen-seizoen. Al heeft behalve het artwork het spel niets met paddenstoelen te maken.
In je beurt neem je de 3 bovenste kaarten van je trekstapel en doet de acties.
Acties zijn niet verplicht maar je speelt wel al je kaarten want sommige kaarten hebben een voordeel voor de andere spelers.
Mogelijke acties zijn:
- kristallen verschuiven (eventueel vanaf een bepaalde aangegeven kleur). Verschuif je eentje naar de 'whirlpool', dan gaat die naar het 3D-track.
- kristallen wegnemen van je spelersbordje en in het 3D-track plaatsen
- geld (in de vorm van boomblaadjes) nemen. Dit kan je gebruiken voor een aanschaf. Of om bepaalde extra acties te betalen (onderaan je spelersbordje) die je 1x per beurt kan gebruiken.
Daarna kan je een aanschaf doen. Deze leg je boven op je trekstapel, zodat je die de volgende beurt op hand krijgt. De gespeelde kaarten leg je af en dan is de beurt aan de volgende speler.
Wanneer er x-aantal (afhankelijk van spelersaantal) op het 3D-track liggen, wordt de grote whirlpool in gang gezet. Alle kristallen op de whirlpool draaien door en vallen door de gaten om een nieuwe stock te vormen. De dobbelsteen valt en op dat symbool moet elke speler een nieuw kristal leggen.
Wie als eerste alle kristallen van zijn spelersbordje wegspeelt, is de onmiddellijke winnaar.

Conclusie:
Het eerste wat opvalt is het schattige artwork. De paddenstoelen lachen je tegemoet en zorgen voor een instant happy feeling.
Het tweede dat opvalt: het megagrote 3D-track. Het oogt mooi maar is puur een gimmick. De hoeveelheid kristallen bijhouden kan veel eenvoudiger. En een dobbelsteen rollen kan je gewoon doen, daarvoor heb je geen wirhlpool nodig. Voor mij zou dit er gewoon uit mogen, minder grote doos nodig en makkelijker mee te nemen.
Gameplay gewijs is dit gewoon een heel eenvoudige deckbuilder waarbij je moet onthouden welke kaarten je in je deck hebt en hoe je dus best je kristallen schuift om die zo snel mogelijk weg te kunnen spelen.
Ideaal om met kinderen te spelen en hen te introduceren in de wereld van deckbuilders en vooruit plannen. Maar even goed ok om als afsluiter van een zwaardere spellenavond als fillertje te spelen.
Ik ben fan!

Bamboo

Bamboo
Action-selection en wat area-majority. Right up my alley. Of niet...
Je speelt 4 rondes, start met 3 acties en elke ronde krijg je een actiepunt bij. Elk actiepunt wordt voorgesteld door een stokje.
In je beurt selecteer je een kleur van bamboo. Daarbij trigger je alle (=x) bamboo-blokjes in dat kleur en krijg je dus x-aantal acties. Welke actie je kan doen staat op je bamboo-blokjes.
Mogelijke acties:
- Scoringtegel oprapen en/of scoren (je mag deze actie 2x doen)
- Een tegel kopen, de aangegeven punten scoren en de tegel op je spelersbordje leggen. Belangrijk hierbij is dat je rekening houdt met je scoringstegels maar ook met de balans van de cijfers op de tegels tussen links en rechts.
- 1 voeding nemen met waarde van 1, 2 of 3.
- 2 munten nemen
Voor elke actie die je doet, leg je een stokje bij dat kleur op het spelbord. Wil je je stokje bij een ander kleur leggen, dan betaal je daarvoor een munt.
Daarna schuif je de bamboo-blokjes op het spelbord en krijg je de nieuwe bamboo-blokjes die bovenaan vrijkomen.
Daarna is het aan de volgende speler.
Op het einde van de ronde wordt gekeken wie het meeste aantal stokjes heeft bij welke kleur. Bij gelijkspel wint diegene wie zijn stokje het meest bovenaan ligt. En die krijgt dan ook een voordeelkaartje die je max 1x per ronde kan inzetten.
Dan betaal je nog 1 voedsel per tegel op je spelersbordje. Per voedsel dat je niet kan betalen, betaal je een punt.
Na 4 rondes zit het spel er op. Er volgt nog een endgame-scoring. 2 punten per voordeelkaart. 2 minpunten per onbalans tussen links en rechts. En de scoringstegels die nog zouden scoren, scoor je nu de helft.

Conclusie:
Thema spreekt aan. De artwork, componenten,... zijn erg goed. Die bamboo-actieblokjes zijn echt wel super. En het maakt het wel speciaal om op deze manier je mogelijks volgende acties te gaan selecteren.
De symbolen zijn duidelijk. Al hadden de symbolen op de tegels wel wat groter gemogen, maar dat is muggenziften.
De gameplay... Ik snap dat dit aanspreekt. Wat het spel doet, doet het ok tot goed. De mechanismes zijn mooi verweven tot een geheel. De acties zijn vrij straightforward.
Maar het klikte voor mij echt niet.
Medespelers waren wel enthousiaster. 

zondag 29 oktober 2023

Herfstpannenkoeken

Wanneer er 2 op scoutskamp zijn, mag nummertje 3 wat speciale aandacht krijgen. Samen met papa pannenkoeken bakken. En wanneer het hele gezin dan 's avonds terug samen is, die pannenkoeken opsmullen. Een tas warme chocomelk er bij en we maken er een gezellig moment van. De herfststorm buiten is snel vergeten. 

Spelmarathon in Oostkamp

Nog eens een spellenmarathon. Deze keer trokken we naar Oostkamp, West-Vlaanderen waar we super goed ontvangen werden. En zo'n 14u in goed gezelschap spellen konden spelen.
Zelf speelde ik:
- Celtae
- Amritsar The Golden Temple (2x: 1x met 3 spelers, 1x met 4 spelers)
- Pioneer Rails
- Tang Garden
- Elawa
Andere spellen die ook op tafel kwamen bij andere spelers:
- World Wonders
- Alpaca
- Bumbesi
- Quibbles
- The Witcher
- Nebula
- King of Tokyo
- Animalia
- ByeBye Black Sheep
- ... 
Enkel Pioneer Rails en Elawa waren nieuw voor mij.
Pioneer Rails is een flip and write. Eén van de zwaardere in dat genre. Wel ok, maar ik ben al niet zo'n fan van flip and write. En deze maakte mij niet warmer voor het genre. Te veel om mee rekening te houden, te weinig invloed op scoring van straat, paartje,... Wie graag een uitdaging heeft in dit soort spellen zal zich hier wel mee amuseren.
Elawa is een typische filler. Leuke artwork, leuk thema. Beetje resourcemanagement en beetje set-collection. Behoorlijk wat gelukselementen maar wel fijn om de avond mee af te sluiten.
Heb absoluut niet van alles foto's maar wel hier dus al een impressie:
Celtae
Amritsar
World Wonders
Pioneer Rails
Tang Garden
The Witcher
Elawa

donderdag 26 oktober 2023

Celtae

 Celtae
Workerswapping op een rondel met wat action-selection en area-control.
Wij speelden met 3 spelers
In je beurt beweeg je de actie-marker 1, 2 of 3 plaatsen waarbij je +1, 0 of -3 strenght krijgt.
Je kiest een aangrenzende actieplaats en kan een werker wisselen met eentje op die plaats op het bord 
Daarna voer je de gekozen actie uit.
Mogelijke acties:
- Kaarten nemen. Je krijgt 1 gratis kaart en afhankelijk van het aantal groene werkers in je bezit kan je extra kaarten aanschaffen.
- Bouwen. Je betaalt het aantal kaarten die onder je schijf op je spelersbordje staat in de kleur waar je wil bouwen. Elke gele werker in je bezit geeft je 1 kaart korting. Je betaalt altijd minstens 1 kaart. Je krijgt het voordeel van de tegel waar je bouwt. De laatste speler die op een locatie bouwt, krijgt de tegel die later ook een punt waard is.
- Recruteren. Je mag 1 werker gratis in je spelersbord schuiven. Voor elke blauwe werker mag je eentje extra werker recruteren. Gerecruteerde werkers zullen je volgende acties beter maken. Je kan daarna gerecruteerde werkers plus een kaart inwisselen voor een druïde, wat een joker is voor groene, gele en rode werkers. En je krijgt ook de punten op de druïde-fiche.
- Vechten. Daarbij ga je strenght afgeven gelijk aan de fiche. Om extra strenght te krijgen kan je kaarten met eenzelfde symbool afgeven en het aantal kaarten wordt dan vermenigvuldigd met het aantal rode werkers. Als je nog een kaart afgeeft, mag je een cube plaatsen.
Daarna is het aan de volgende speler.
Wanneer de marker de rivier oversteekt, mag de speler met de (startspeler)token een pion plaatsen op 1 van de scoringkaarten. En geeft daarna de token aan de volgende speler. Op deze manier krijgt elke speler 3 kansen om te bepalen wat hoeveel punten gaat scoren. Op een bepaald moment ga je door die pionnen ook moeten beslissen of je op safe speelt voor je karakterkaart of niet.
Er zijn extra pionnen die kunnen vrijgespeeld worden voor scoring wanneer een stapel druïdetegels of soldatentegels leeg is.
Wanneer de laatste pion via startspelertoken geplaatst is, wordt de ronde uitgespeeld en krijgt iedereen daarna een dubbele beurt.

Conclusie: Artwork van de doos sprak mij aan. De artwork op kaarten minder. Maar de componenten zijn wel ok. Tactiel mooie duidelijke gekleurde werkers die fijn spelen. Symbolen zijn vrij duidelijk, eens je ze overlopen hebt (het zijn er ook niet zoveel). Al was er bij ons wel discussie over een symboliek op het spelbord waarbij we regels er bij moesten nemen.
Gameplay is echt niet moeilijk van regels. Maar het denkwerk wat er bij komt kijken is toch wel uitdagend. Waar zet je op in, waar wil je op scoren, waar kan je meeliften op de keuzescoring van een andere speler,... Herspeelbaarheid is wel ok, aangezien er verschillende scoringskaarten aanwezig zijn en er ook wel wat karakterkaarten zijn om uit te kiezen.
Speelt vlot, met 3 spelers nog geen anderhalf uur.
Wel een vrij abstract spel.
Zelf ben ik fan, B vond deze minder maar wil hem wel 2e kans geven.