dinsdag 31 oktober 2023

Bamboo

Bamboo
Action-selection en wat area-majority. Right up my alley. Of niet...
Je speelt 4 rondes, start met 3 acties en elke ronde krijg je een actiepunt bij. Elk actiepunt wordt voorgesteld door een stokje.
In je beurt selecteer je een kleur van bamboo. Daarbij trigger je alle (=x) bamboo-blokjes in dat kleur en krijg je dus x-aantal acties. Welke actie je kan doen staat op je bamboo-blokjes.
Mogelijke acties:
- Scoringtegel oprapen en/of scoren (je mag deze actie 2x doen)
- Een tegel kopen, de aangegeven punten scoren en de tegel op je spelersbordje leggen. Belangrijk hierbij is dat je rekening houdt met je scoringstegels maar ook met de balans van de cijfers op de tegels tussen links en rechts.
- 1 voeding nemen met waarde van 1, 2 of 3.
- 2 munten nemen
Voor elke actie die je doet, leg je een stokje bij dat kleur op het spelbord. Wil je je stokje bij een ander kleur leggen, dan betaal je daarvoor een munt.
Daarna schuif je de bamboo-blokjes op het spelbord en krijg je de nieuwe bamboo-blokjes die bovenaan vrijkomen.
Daarna is het aan de volgende speler.
Op het einde van de ronde wordt gekeken wie het meeste aantal stokjes heeft bij welke kleur. Bij gelijkspel wint diegene wie zijn stokje het meest bovenaan ligt. En die krijgt dan ook een voordeelkaartje die je max 1x per ronde kan inzetten.
Dan betaal je nog 1 voedsel per tegel op je spelersbordje. Per voedsel dat je niet kan betalen, betaal je een punt.
Na 4 rondes zit het spel er op. Er volgt nog een endgame-scoring. 2 punten per voordeelkaart. 2 minpunten per onbalans tussen links en rechts. En de scoringstegels die nog zouden scoren, scoor je nu de helft.

Conclusie:
Thema spreekt aan. De artwork, componenten,... zijn erg goed. Die bamboo-actieblokjes zijn echt wel super. En het maakt het wel speciaal om op deze manier je mogelijks volgende acties te gaan selecteren.
De symbolen zijn duidelijk. Al hadden de symbolen op de tegels wel wat groter gemogen, maar dat is muggenziften.
De gameplay... Ik snap dat dit aanspreekt. Wat het spel doet, doet het ok tot goed. De mechanismes zijn mooi verweven tot een geheel. De acties zijn vrij straightforward.
Maar het klikte voor mij echt niet.
Medespelers waren wel enthousiaster. 

Geen opmerkingen: