dinsdag 31 oktober 2023

Mycelia

Mycelia
Eenvoudige deckbuilder.
Herfst is paddenstoelen-seizoen. Al heeft behalve het artwork het spel niets met paddenstoelen te maken.
In je beurt neem je de 3 bovenste kaarten van je trekstapel en doet de acties.
Acties zijn niet verplicht maar je speelt wel al je kaarten want sommige kaarten hebben een voordeel voor de andere spelers.
Mogelijke acties zijn:
- kristallen verschuiven (eventueel vanaf een bepaalde aangegeven kleur). Verschuif je eentje naar de 'whirlpool', dan gaat die naar het 3D-track.
- kristallen wegnemen van je spelersbordje en in het 3D-track plaatsen
- geld (in de vorm van boomblaadjes) nemen. Dit kan je gebruiken voor een aanschaf. Of om bepaalde extra acties te betalen (onderaan je spelersbordje) die je 1x per beurt kan gebruiken.
Daarna kan je een aanschaf doen. Deze leg je boven op je trekstapel, zodat je die de volgende beurt op hand krijgt. De gespeelde kaarten leg je af en dan is de beurt aan de volgende speler.
Wanneer er x-aantal (afhankelijk van spelersaantal) op het 3D-track liggen, wordt de grote whirlpool in gang gezet. Alle kristallen op de whirlpool draaien door en vallen door de gaten om een nieuwe stock te vormen. De dobbelsteen valt en op dat symbool moet elke speler een nieuw kristal leggen.
Wie als eerste alle kristallen van zijn spelersbordje wegspeelt, is de onmiddellijke winnaar.

Conclusie:
Het eerste wat opvalt is het schattige artwork. De paddenstoelen lachen je tegemoet en zorgen voor een instant happy feeling.
Het tweede dat opvalt: het megagrote 3D-track. Het oogt mooi maar is puur een gimmick. De hoeveelheid kristallen bijhouden kan veel eenvoudiger. En een dobbelsteen rollen kan je gewoon doen, daarvoor heb je geen wirhlpool nodig. Voor mij zou dit er gewoon uit mogen, minder grote doos nodig en makkelijker mee te nemen.
Gameplay gewijs is dit gewoon een heel eenvoudige deckbuilder waarbij je moet onthouden welke kaarten je in je deck hebt en hoe je dus best je kristallen schuift om die zo snel mogelijk weg te kunnen spelen.
Ideaal om met kinderen te spelen en hen te introduceren in de wereld van deckbuilders en vooruit plannen. Maar even goed ok om als afsluiter van een zwaardere spellenavond als fillertje te spelen.
Ik ben fan!

Geen opmerkingen: