zondag 22 oktober 2023

Five Peaks

Five Peaks
Eentje die we een beetje op de gok meegenomen hadden uit Essen. Thema en graphics spraken ons wel aan. En met handmanagement en worker-placement kan je meestal weinig verkeerds doen bij ons.
In je beurt speel je een kaart uit je hand en voer je die actie uit. Daarna is het aan de volgende speler. Je kan pas je gespeelde kaarten oprapen wanneer je een specifieke kaart speelt.
Basisacties op de kaarten zijn:
- 1 stap zetten en resources nemen of actie van de plaats uitvoeren
- 2 stappen zetten en resources nemen of actie van de plaats uitvoeren
- stap-kaart kopen door smileys te betalen (komt in je hand en geeft je nieuwe/betere acties)
- een tegel aanleggen of gekochte stapkaarten weggooien voor smileys
- landschapskaart kopen of smileys nemen en je neemt al je kaarten terug op hand
Daarnaast heb je nog acties die je op bepaalde plaatsen kan doen:
- steenformatie bouwen waarbij je de resources betaalt, een tegel aanlegt, bijhorende puntentegel krijgt en je steen mag plaatsen
- op een steenformatie staan en een steen plaatsen (als er al een steen van iemand anders ligt, moet je een kleinere steen nemen die minder puntenwaarde heeft)
- resources inwisselen
Het spel heeft geen gedefinieerd aantal rondes. Je speelt tot er 2 van de 3 endgame-condities vervuld zijn:
- alle rots-stenenformaties zijn gebouwd
- 1 speler heeft een tableau van 6 landschapskaarten
- 1 speler heeft alle 5 zijn stenen geplaatst
De ronde wordt nog uitgespeeld zodat iedereen een gelijk aantal beurten heeft gehad.
Daarna worden punten van je puntentegels, landschapskaarten, stenen en eventuele endgame-scoringkaarten (die je via plaatsen op het bord of via landschapskaarten kan verkrijgen) geteld en ken je de winnaar. Er is geen tie-breaker.

Conclusie:
Artwork is mooi en passend bij het thema. Maar de gebruikte symboliek is niet altijd intuïtief en soms voor interpretatie vatbaar. We hebben vaak het regelboekje moeten raadplegen. En zelfs dan nog hebben we fouten gemaakt. Voor een relatief eenvoudig spel, is dit toch wel een gemiste kans.
Tijdsduur van 30min per speler zal wel ongeveer kloppen. We speelden met 4 en zijn toch ruim 2u bezig geweest. Hoewel je tussendoor weinig downtime hebt en niet het gevoel hebt al zo lang te spelen, vond ik het toch te lang voor wat het is. Maar ik vermoed dat je het toch wel wat sneller kan spelen. Wij wilden alles doen, terwijl je waarschijnlijk wel wat kan gaan racen om aan bepaalde endgame-triggers te voldoen. Dat merkten we ook op het laatste, toen was het echt racen om al dan niet nog iets te kunnen scoren omdat iemand het ieder moment kon gedaan maken.
We gaan deze nogmaals moeten spelen, liefst met 2 of 3 personen die deze al speelden en nu met volledig correcte regels. En kijken of gameplay dan overeind blijft.
Zelf twijfel ik een beetje, B vond hem nog wel ok.

Geen opmerkingen: